12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Napközben is álmos vagy? Ez állhat a háttérben!

2019. június 09.
6.9261
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Papírforma szerint eleget alszol, mégis egész nap csak ásítozol, nem pörög az agyad, és általánosságban levert, kedvetlen vagy? Bár ellent mond a logika szabályainak, de számtalan dolog állhat a háttérben, ami ezt a problémát kiválthatja, így amennyiben sokszor vagy álmos napközben, érdemes lehet utánajárni bizonyos dolgoknak. Hogy melyek ezek, annak az alábbi cikkben jártunk utána egy kicsit alaposabban!


1. Szimplán nagyobb az alvásigényed!

Hiába írják le a kézikönyvek és a szakirodalmak, hogy a 8 óra alvás mindenkinek elegendő, ahogyan a mozgás-, úgy természetesen az alvásigény is egyénenként változhat. Ennek megfelelően vannak, akiknek elég az 5 óra alvás, de nem kizárt, hogy te nem alszol olyan mélyen vagy intenzíven, ezért neked napi 9 órára van szükséged ahhoz, hogy napközben kipihentnek érezd magad. Érdemes kipróbálni.

Napközben is álmos vagy? Ez állhat a háttérben! - 2. kép

2. Vérszegény vagy!

A nappali fáradtság mögött természetesen nemcsak alvásból fakadó hiányosságok állhatnak, hanem akár betegség is. Ilyen például a vérszegénység, aminek a hátterében rengeteg más dolog állhat. Ilyen például a vashiányos állapot, amit egy egyszerű vérvétellel ki lehet mutatni, hovatovább megfelelő étrenddel is orvosolható - esetleg gyógyszerrel, ha nagyon muszáj -, de érdemes megfigyelned magadat, hiszen a menstruáció során ideiglenes vérszegénység is felléphet, amit orvosolni kell.

3. Egyél több vitamint!

Merthogy a napközben tapasztalható fáradtság a vitaminok és az ásványi anyagok hiányából is fakadhat. Ehhez sok esetben nem kell túl vékonynak lennünk, elég lehet, ha sokáig egészségtelenül táplálkozunk, hiszen a sok gyorsétel például nem tartalmaz szinte semmi vitamint és hasznos ásványi anyagot, így a változatos táplálkozás, a sok gyümölcs és zöldség mindennek az alapja.

Napközben is álmos vagy? Ez állhat a háttérben! - 3. kép

4. Valami nem oké a pajzsmirigyeddel!

A pajzsmirigy alulműködése - néha túlműködése - is előidézhet gyakori fáradtságot, aminek az oka nem más, minthogy a lassuló pajzsmirigy működéssel együtt takarékra kapcsolnak a metabolikus folyamatok, tehát bármennyit alszunk, gyakorlatilag fáradtan ébredünk fel. Egyszerű vérvétellel könnyedén kimutatható ez a probléma is, sőt mi több, gyógyszerekkel kordában tartható, ezáltal megszüntethető, ha valóban ez okozza a kellemetlenségeket.

5. Mentálisan minden oké?

Merthogy a napközben kialakuló fáradtságot sokszor idézhetik elő különféle mentális problémák, így például a depresszió, ami súlyos alvászavarokkal jár együtt, ezáltal az ember aluszékonnyá válik, hajlamos nappal is elbóbiskolni, mert minden órában úgy érzi, hogy el tudna aludni. A depresszió és más mentális problémák felderítése orvosi segítség nélkül soha nem megy, és a saját érdekünkben soha ne féljünk ettől, csak itthon tabu pszichológushoz fordulni, ha probléma van az életünkben.
2 hozzászólás

Zita.Péter

5 éve, 2 hónapja és 10 napja

Szerencsére ez nálam nem áll fent röhögő smiley

válasz erre

kalifa

5 éve, 2 hónapja és 17 napja

Mostanában akár mennyit alszom, mindig álmos vagyok. Lehet a vérszegénység és a sok stressz teszi.

válasz erre