13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

Miért pont libát eszünk Márton napon? Íme a válasz!

2022. november 12.
97.1991
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Novemberben befejeződnek a mezőgazdasági munkák, a föld készül a téli pihenésre, az emberek pedig a karácsonyra. Mivel az év legnagyobb ünnepét egy 40 napos böjt előzi meg, november 11-e az utolsó lehetőség arra, hogy lakomázni lehessen. Ilyenkor kerül az asztalra a liba, az egyik legnemesebb és legfinomabb szárnyas állat. De miért pont liba? Nos, erre máris megmondjuk a választ.


A hagyomány szerint két oka is van annak, hogy Márton napon - november 11-én - libát eszünk. A római időkben ez a dátum a téli évnegyed kezdő napja volt, a lakomán megjelent az új bor, és Mars, a háború istenének szent madarát fogyasztották, ami a lúd volt. Egyes vélemények szerint az "avis Martis" - azaz Mars madara később Márton madara lett - azaz így értették az emberek, Martisból lett Márton, miközben Márton is valóságos személy volt, egy római légiós, aki ráadásul az akkori Pannónia területén, Szombathelyen született.

Felmenője azonban szolgálataiért Itáliai földet kapott, ezért a fiú később a mai Páviában élt. Apja kényszerített a légióba, mert ki akarta fia fejéből verni a katolikus eszméket. Márton folyamatosan küzdött magában a családja által elvárt eszmék, és a saját indíttatása között. Harcolni sem akart, embert ölni.

Miért pont libát eszünk Márton napon? Íme a válasz! - 2. kép

Elárultak a madarak

Leghíresebb tette, amikor egy megvert és kifosztott koldusnak adta télvíz idején a köpenyét, amit egyszerűen kettévágott a kardjával és ráterítette. Amikor végleges döntést hozott, hogy katolikus papként akarja leélni az életét Franciaországban, leszerelt. Később legendásan jó híre miatt sokan akarták egyházi vezetőnek, püspöknek választani, amikor azonban érte indultak, Márton az ólban bújt el, de a libák elárulták a gágogásukkal.

Innen eredeztetik a Márton naphoz köthető libaevést. Ennek fontosságát később népi megfigyeléssel is igazolták: "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartja a babona. Akadt tehát egy nap, amikor szinte kötelező volt finomat és drágább dolgot tálalni a család elé. Ki gondolná, de még az asztalra került madár húsából is adót kellett viszont fizetni, főleg a hátsó részét, elvárták a dézsmát az egyház szolgái, innen ered a püspökfalat kifejezésünk.

Szent Márton szülőháza - a legenda szerint - az egykori ókeresztény temető területén álló szombathelyi Szent Márton templom északi mellékkápolnája, a Szent Márton-kápolna helyén állt. A kápolna bejárata fölött olvasható a felirat: HIC NATUS EST S(anctus) MARTINUS, azaz Itt született Szent Márton. Számos településünk viseli a nevét: Tápiószentmárton, Rózsaszentmárton, Kunszentmárton. Kultusza óriási - nem csak itthon, de külföldön is, ő például Franciaország védőszentje.

Miért pont libát eszünk Márton napon? Íme a válasz! - 3. kép

Sokkal drágább, miért jobb?

A szárnyasok közül az egyik legdrágább a liba. Nem csak a mája, hanem a húsa is, főleg a combja. Miért fogyasszuk mégis, legalább az ünnepen? A liba húsa alacsony koleszterinben, de magas ásványi anyag tartalommal bír. Ugyan telített zsírsavakban is gazdag, ám jó hír, hogy ezek a zsírok elsődlegesen a bőrén és alatt halmozódnak fel - tehát az találkozik vele, aki nem tud ellenállni a libatöpörtyűnek vagy libazsírnak

A házilúdnál a bütykös lúd életmódja miatt is izmosabb fajta, kevesebb rajta a zsír. Mindkét fajta remek házőrző, hangos gágogással jelzik az idegeneket, ahogy az fentebb a legendából is kiderült.
3 hozzászólás

EszterSzabadkai

1 éve, 6 hónapja és 19 napja

Milyen fura, hogy ez a hagyomány így megmaradt.

válasz erre

zsebibaba

1 éve, 6 hónapja és 19 napja

Én akkor éhezni fogok mert bizony nem ettünk libát röhögő smiley

válasz erre

Bogyó

1 éve, 6 hónapja és 19 napja

Nagyjából ismertem a történetet, de ezt a püspökfalat dolgot eddig nem tudtam. mosolygó smiley Köszi!

válasz erre