13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

Itt a melegvizes palackok reneszánsza: Spórolj a fűtéssel és ne fázz meg

2022. október 05.
85.9281
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Felforrósított tégla, fémedények - amelyeket izzó parázzsal lehet megtömni... akármennyire is furcsán hangzik, több száz éve is kitaláltak valamit arra az emberek, hogy ne fázzanak. Ráadásul az ágynemű különösen hidegnek hatott a rosszul felfűtött vagy fűtés nélküli szobákban régebben. Most ismét érdemes ezeknek a modernebb megfelelőihez nyúlni, ha meleget akarunk az ágyban, de a fűtéssel is szeretnénk spórolni.


A melegvizes palack reneszánsza

Elég elmenni egy nagyobb drogériába, nem egy-két darab, hanem falat beborító mennyiség várja a melegvizes palackokból az érdeklődőket. Egy a közös bennük: mióta a gumit és a műanyagot elérhetővé tették, ebből készülnek a palackok. Elég ebbe forró vizet tölteni (nem kell, hogy valóban forrjon a víz, de kellően meleg legyen), esetleg "ruhácskába" bújtatni - és már mehet is a helyére: az ágynemű közé, hogy átmelegítse. Nálunk nincs akkora kultúrája mint Németországban vagy Nagy-Britanniában, de jó, ha tudunk róla, hogy segítségünkre lehet.

Itt a melegvizes palackok reneszánsza: Spórolj a fűtéssel és ne fázz meg - 2. kép

Mi ennek a jelentősége? Miért kell az ágyneműt átmelegíteni?

A nyirkos, hideg szobában a hőérzetünk másképp alakul, ráadásul a textilek nagyon hamar lehűlnek - viszont jó hír, hogy hamar át is melegszenek. Ha a levegő hideg, az alvás pihentetőbb, de az ágynemű, ami körbeveszi a testet, nem mindegy, mennyire hűvös, netán hideg, szinte vizes hatású. A melegvizes palackok népszerűsége a 20. század végén egyre csökkent, részben a központi fűtés bevezetése miatt, másrészt mert a lakásokat szigetelték és nem hűltek le annyira a falak, így kevésbé volt rájuk szükség.

A rezsiválság és a takarékoskodás azonban újra életre hívta ezeket az eszközöket, ráadásul a melegvizes palack nem csak mini fűtésre alkalmas, orvossal egyeztetve izületi fájdalomra is jó (ha a meleg a hatásos gyógymód), és menstruációs görcsöket is old, vagy akár egyéb fázós testrészre - lábaknál elhelyezve is hatásos lehet.

Az elektromos takaró az új melegvizes palack

Napjainkban az idősebb korosztály nagy kedvence volt eddig az elektromos takaró, eljött azonban az ideje, hogy akár mi is beszerezzünk egyet. A meleg, puha anyagból készült takarók vagy párnák nagy része mosógépben is mosható, a fűtést adó vezérlőpanelt könnyen leválaszthatjuk róla. Erre a tulajdonságra mindenképp figyeljünk, amikor kiválasztjuk a nekünk tetszőt!

Itt a melegvizes palackok reneszánsza: Spórolj a fűtéssel és ne fázz meg - 3. kép

Egy dologra azonban mosás után figyeljünk: se szárítógépbe ne tegyük, de a csavarását is felejtsük el, ettől ugyanis a fűtőszálak sérülhetnek. Fontos még az is, hogy több fokozatos legyen, állítható legyen az erősség. A takarók túlhevülés és rövidzárlat elleni védelemmel vannak ellátva, így bár árammal működnek, nem veszélyesek és a fogyasztásuk is sokkal kisebb, mint egy hősugárzóé lenne.

Csalódás csak akkor szokta érni a használóját, ha nem különbözteti meg a takarót az alsótakarótól. Míg az előbbit magunkra kell tenni, plédként működik, az utóbbit a lepedőre emlékeztető módon kell alkalmazni. Anyaga merevebb, erre csak feküdni tudunk, beleburkolózni nem.

Öltsd magadra a fűthető mellényt!

Ha folyamatosan ülőmunkát végez otthon, és nincs lehetősége megmozgatnia magát - akkor szerezzen be egy fűthető mellényt. A töltéséhez elég egy power bank. Fűthető ruhadarabból azonban többféle is létezik: fűthető talpbetét, kesztyű, kabát, zokni és még aláöltözet is. Bár ezeket általában a kint tartózkodás és a hideg hívta életre, ha a rezsicsökkentésben segíthet, viselje őket a lakásban is vagy munkahelyén, hiszen sok helyen csak 18 fokra fogják fűteni az épületeket.
4 hozzászólás

EszterSzabadkai

1 éve, 8 hónapja

Azért nevetséges, hogy ilyenekhez kell nyúlni, mert megy a spórolás.

válasz erre

Bogyó

1 éve, 8 hónapja

Ohh én is mennyivel találkozom. Már vettem is egyet röhögő smiley

válasz erre

Lili

1 éve, 8 hónapja

En jó meleg takarót használok. Alapból fázós vagyok szóval kell a vastag takaró.

válasz erre

moni1294

1 éve, 8 hónapja és 1 napja

Már én is találkoztam ezekkel a boltban de nem szereztem be. Mondjuk melóba nem lenne rossz.

válasz erre