5 °Cborús égbolt
2022. december 05., hétfő • Vilma

Itt a hideg, ideje téliesíteni a kertet: de mi legyen a falevelekkel?

Nonka22 , 2022. november 16.
Nemrég a Facebookon valaki feladott egy hirdetést: 15 darabos színes falevél készletemet bárki ingyen elviheti a ház elől. Ez a poén viszont jól szemlélteti, hogy azok a kertes vagy társasházak, ahol lombhullató fák adnak nyáron árnyékot, a tél közeledtével terhet jelenthetnek a tulajdonosoknak. Ám nem kell azonban ennek így lennie! Miért? Erre ad választ az alábbi cikkünk.


Egyre több kertész javasolja, hogy ősszel, amikor lehullanak a levelek, ne szedjük fel, és ne tegyük műanyag zsákokba, sőt, ne is égessük el őket. Készítsünk belőle inkább mulcsot. Az a legjobb, ha a néhány szárazabb, napsütésesebb nap után a faleveleken néhányszor áthaladunk a fűnyíróval. Az egész levelekből így nagyon hamar kis darabos nyesedék lesz, amit aztán összegereblyézve az ágyásokra vagy az ősszel ültetett fákra, virágokra hordhatunk.

Eső esett, nincs időnk fűnyírózni

A leveleket akár ott is hagyhatjuk a fák alatt, a sok eső, a fagy megteszi majd a hatását és tavaszra megeszi a leveleket, amelyek a giliszták segítségével visszaforognak a földbe. Ehhez persze ne nagy kupacokat gereblyézzünk össze, hanem próbáljuk inkább egyenletesen elteríteni. Kivételt képez, ha a levelek a gyepre hullanak, a bomló növények ugyanis ezt károsíthatják, illetve a nedves levél kedvez a gombás megbetegedéseknek. Sajnos a jelenlegi párás időben így is meg kell küzdenie szegény fűnek a gombával, ne tetézzük ezt még a falevéllel is.

Itt a hideg, ideje téliesíteni a kertet: de mi legyen a falevelekkel? - 2. kép

Diófalevél - átok vagy áldás?

Két levélfajtával tegyünk kivételt a kertrendezés során. Az egyik a diólevél, amelyet ne hagyjunk a fa alatt. S hogy miért szedjük össze? A diófa tartalmazza az ún. juglon nevű anyagot, aminek ismert hatása, hogy növekedésgátló. Épp ezért egy idő után a diófa alatt semmi sem marad meg, még a fű sem. Az anyag a levél bomlásával a földbe kerül, egy nagy eső pedig a kert további részeibe is eljuttathatja. A levelet azonban komposztálhatjuk, legfeljebb hosszabb időre van szüksége, mint más levél esetében.

A diófa levele áldás is lehet! Az egészséges, megszárított diófa leveléből tegyünk el magunknak, ugyanis kitűnő gyógynövény, számos jótékony hatással. Ha gyógyászati célra szeretnénk felhasználni, júniustól augusztusig gyűjtsük be - ne a már lehullott, megázott, bebarnult darabokat akarjuk felhasználni. Tartsuk száraz, hűvös helyen (akár textilzsákban) és a megadott módon főzzünk belőle teát.

Itt a hideg, ideje téliesíteni a kertet: de mi legyen a falevelekkel? - 3. kép

A tűlevelekkel is meggyűlik a baj, pedig egy fenyő, főleg ősszel és a télen szép látványa lehet a kertnek. A tűlevelek nagyszerű talajtakarók, olyan helyre hordjuk át, ahol savas talajra van szükség. Szeretni fogják az azáleák, a rododendronok, de még a kék áfonya is. Nehezebben bomlik le, akár egy évig is megtartja az eredeti állapotát.

Ne maradjon a járdán!

A levelek egy helyen nem maradhatnak: az utcán, a járdán, mégpedig azért, mert balesetveszélyesek: köd, eső után nyálkás, csúszós lesz tőle az út. Minden település rendelettel szabályozza, hogy kinek a feladatkörébe tartozik a levél felszedése. Általánosan elmondható, hogy az ingatlan előtt az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) kötelessége. Ha társasházról van szó, akkor a heti hetes is felsöpörhet, vagy a takarítással megbízott személy.
 
3 hozzászólás

becky • Messiás #3 • 2 hete és 3 napja

Bizony sok mindenre jó a falevél de úgy tudom a dió levelét nem lehet komposztálni.

debbie • Pipi #2 • 2 hete és 4 napja

De jó kis kertészeti tippek.

moni1294 • Überbrutál #1 • 2 hete és 4 napja

A dió falevélről tudtam, hogy nem jó, de azt nem h miért.