12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Így spórolhatsz a koronavírus-járvány alatt

2020. április 12.
20.4751
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A koronavírus-járvány sokunkat sodort a szakadék szélére anyagilag. Rengeteg embernek fogalma sincs arról, hogy mi lesz jövő hónapban, sőt sokaknak arról sem, hogy mi várható jövő héten. Ebben a helyzetben bizony nagyon fontos, hogy megtanuljunk takarékoskodni egy kicsit a mindennapokban, hiszen az itt-ott megspórolt 2-300 forintok nem kizárt, hogy a jövőben nagyon jól jöhetnek még. Ehhez adunk most pár hasznos tanácsot!


Újrahasznosítás minden fronton

Az újrahasznosítás egy nagyon fontos tényező abban, hogy a járványhelyzetben spórolni tudjunk, és ezt az élet minden területén érdemes figyelembe vennünk most, ezáltal minden apróságra figyelnünk kell. Olyan apróságokról van itt szó, minthogy például ne vegyünk minden bevásárláskor vadonatúj szatyrokat, ha a korábbiak akár 5-10 alkalomra is ideálisak lehetnek, de ügyeljünk a természeti javak kapcsán is erre a hívószóra. Az újrahasznosítás ugyanis a természetben működik a legjobban, így ha van egy kis veteményesünk, a lehántott héj, a levágott gyökérzet vagy levélzet a földön elrohasztva rengeteg tápanyagot juttathat a földbe, ami sokkal szebb terméshez vezethet. Persze az újrahasznosítás sokkal hétköznapibb dolgokban is megvalósulhat, például egy teafilter duplán, sőt triplán is kifőzhető úgy, hogy az ital minősége alig romlik.

Így spórolhatsz a koronavírus-járvány alatt - 2. kép

Ne dobj ki lejárt szavatosságú ételt

A járvány előtt sokan megszállottak voltak a szavatossági időket illetően, amiről tudni kell: egyik sem szentírás. Néhány tejterméket leszámítva a legtöbb ételre felkerülő lejárati dátum általában csak tájékoztató jellegű, így eszünkbe se jusson kidobni a lejárt szavatosságú ételeket abban az esetben, ha azok csak egy-két hete jártak le, hiszen ha az illatuk és az ízük rendben van, sőt az állagukkal sincs semmi gond, akkor biztonságosan elfogyaszthatók. Különösen érvényes mindez például tészták vagy konzervek esetén, melyek gyakorlatilag nem tudnak megromlani ilyen kis különbség esetén.

Elő a varrógéppel

Ha te is elhatároztad, hogy most aztán nem fogsz új ruhákat vásárolni magadnak, amíg tart a járvány, az még nem azt jelenti, hogy nem lehet egyetlen új göncöd sem. Éppen ellenkezőleg, itt az ideje elővenni anyuka vagy a nagymama varrógépét, esetleg beszerezni egy varrókészletet, és az interneten található tonnányi trükk segítségével akár a komplett ruhatárunkat átalakíthatjuk néhány egyszerű praktika által. Merthogy most aztán van rá időnk, így amíg shoppingolnánk, addig kreatív megoldásokkal üthetjük el az időnket!

Így spórolhatsz a koronavírus-járvány alatt - 3. kép

Így takarékoskodhatsz a vízzel

Ez most különösen fontos, és nem is annyira az óriási költségek miatt, sokkal inkább azért, mert sokkal gyakrabban mosunk kezet és tisztálkodunk, mint a járvány kitörése előtt. A legjobb takarékoskodási mód, ha a kézmosáskor használt vizet a kézmosó alatti szifon leszerelésével egyenesen bevezetjük egy lavórba, majd azt használjuk minden egyes alkalommal, ha le kell öblíteni a toalettel. Megdöbbensz, hogy naponta hány liter vizet takaríthatsz így meg!
1 hozzászólás

Gizus

4 éve, 3 hónapja és 17 napja

Szerintem az embernek nem csak most kell így viselkednie, hanem mindig.

válasz erre