13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Idő előtti menopauzát okozhat a túlzott sminkhasználat

2013. november 17.
3.7741
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A Washington Egyetem munkatársainak sikerült bebizonyítaniuk, hogy a túlzott sminkelés idő előtti menopauzás tüneteket idézhet elő a nőknél, de nem pszichológiai okokból, hanem a szépségipari termékekben megtalálható kémiai anyagok miatt.


A kutatások alátámasztották, hogy a szépségápolási termékeket nagy mennyiségben használó nők átlagosan 2-2,5 évvel előbb lépnek a változókorba, mint azok, akik egyáltalán nem, vagy csak alkalomadtán használnak sminket. A műanyagok mellett ugyanis a kozmetikai cikkekben - sőt, a háztartási szerekben is - megtalálhatók azok a rendkívül veszélyes vegyületek, amelyek nem csak elősegíthetik a rák kialakulását, hanem a cukorbetegség és az elhízás mellett egy sokkal súlyosabb problémát, a férfi agy elnőiesedését.

Az egyetem munkatársai közel 6000 nőn végezték el kísérleteiket, és a több évig tartó kutatásból kiderült, hogy azoknál a hölgyeknél, akiknél ezt a vegyületet megtalálták a vérben vagy a vizeletben, akár három évvel előbb megjelenhettek az első menopauzás tünetek. A kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy nagyon szélsőséges esetekben akár 15 évvel előbb is megjelenhetnek az első menopauzás tünetek a káros vegyületek miatt, ami nem csak önmagában veszélyes, hanem azért is, mert hozzásegíthet a stroke és a szívbetegségek kialakulásához, de a csontok állapotára is hatással vannak.
4 hozzászólás

Regina

10 éve, 1 hónapja és 4 napja

A túlzott sminkhasználat nem jellemző rám, és figyelek a termékek összetevőire is.

válasz erre

Gucci

11 éve, 3 hónapja és 4 napja

Én mindig sminkkelem magam, de szépen le is mosom, meg krémet is használok rá

válasz erre

bettike

11 éve, 3 hónapja és 4 napja

Ez a veszély engem nem fenyeget...

válasz erre

csillucs

11 éve, 3 hónapja és 4 napja

én csak minimálisan használok sminket, kis korrektor és a szem ennyi

válasz erre