7 °C
enyhe eső
2024. április 16., kedd
Csongor

Egyszerű légzésgyakorlatokkal enyhíthetők a hőhullámok

2013. december 22.
2.2011
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A Mayo Klinika legfrissebb kutatásai szerint egyszerű módszerekkel is csökkenthetők a menopauza egyes tünetei, nem kell hozzá feltétlenül magas hormontartalmú készítményeket szedni.


A klinika munkatársai szerint ugyanis elegendő lehet az is, ha napi szinten, de rendszeresen különféle légzésgyakorlatokat végzünk, amivel hosszútávon akár teljesen meg is szüntethetjük a hőhullámokat. A véletlenszerű kísérletek során közel 100 nőt vizsgáltak a szakértők.

A páciensek feladata mindössze az volt, hogy napi szinten meghallgassanak egy CD-t, amelyen különféle légzésgyakorlatokra vonatkozó instrukciókat vettek fel, többnyire a ritmikus és a lassú, mély légzésekre összpontosítva. Az efféle gyakorlatok tulajdonképpen egyszerű meditációs technikáknak tekinthetők, hiszen légzésünk figyelemmel kísérése az autonóm idegrendszerre is hatással van, ami az izzadást és a hőhullámokat is irányítja.

A fókuszcsoportot három részre osztották a kutatók. Az első csoport a lassú lélegzést gyakorolta, naponta két alkalommal, negyed órás időintervallumban. A másik csoport ugyanezt a gyakorlatot végezte, de csak napi egy alkalommal. A harmadik csoport ezzel ellentétben a normál légzést alkalmazta, naponta egyszer, tíz perces időtartamig.

A nők kilenc héten keresztül végezték a gyakorlatokat, miközben folyamatosan jegyzeteltek és naplót vezettek tüneteikről, azok gyakoriságáról és erősségükről. A legnagyobb változás azoknál következett be, akik a lassú és mély légzést naponta kétszer alkalmazták, esetükben ugyanis minimálisra, mindemellett pedig teljes egészében elviselhetőre mérséklődött a hőhullámok gyakorisága.
2 hozzászólás

Linda

11 éve, 2 hónapja és 15 napja

Én elmentettem későbbre mosolygó smiley jó cikk

válasz erre

csillucs

11 éve, 2 hónapja és 16 napja

Nekem szerencsére még nem kell ilyen problémával foglalkoznom

válasz erre