8 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

A mediterrán étrend a legjobb a súlymegtartáshoz

2013. november 16.
4.2821
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az egyik legnépszerűbb diétának számított eddig is a mediterrán étrend, de a legfrissebb kutatások után, miszerint a súlymegtartás legjobb étrendjét is köszönhetjük neki, várhatóan tovább nő a kúra népszerűsége.


Általános problémának tekinthető a fogyókúrázók körében, hogy amennyiben valaki fáradtságos munkával eléri végre a kívánt súlyt, a leadott kilók lassan, de annál biztosabban visszakúsznak. Ezt hívjuk jojó-effektusnak, amit a mediterrán étrendnek köszönhetően a legfrissebb kutatások szerint könnyedén elháríthatunk. A tesztek során több mint 300 elhízott önkéntesen teszteltek különféle fogyókúrás módszereket, összesen hármat. A három részre osztott csoport közül az egyiknek egy alacsony zsírtartalmú, a másodiknak egy alacsony szénhidráttartalmú, a harmadiknak pedig egy mediterrán diétát kellett követniük két teljes éven keresztül.

Habár kilók szerint az alacsony szénhidráttartalmú diétával egy kicsivel több feleslegtől, közel öt kilótól szabadultak meg a páciensek, míg a mediterrán kúrával csak 4,5-től, de a két év múlva megejtett ismétlővizsgálatok elképesztő eredményeket hoztak. A résztvevők jelentős hányada - közel hetven százalék - a későbbiekben is a diétás étrendet követte, ám a csökkentett zsír- és szénhidráttartalmú diétás csoportba tartozó egyének nagy többsége csakhamar visszanyerte kezdeti súlyát, ellentétben a mediterrán diétával lefogyott páciensekkel, akik átlagosan maximum csak 1,5 kilót híztak vissza a két év során.
5 hozzászólás

mokus84

11 éve, 3 hónapja és 26 napja

Mediterrán ízek is jók de én a kínait szeretem igazán. Jó lenne tudni annak milyen hatása van.

válasz erre

Natasha

11 éve, 3 hónapja és 27 napja

Én kevésbé szeretem a mediterrán ízeket de van amit megeszek

válasz erre

Sandy

11 éve, 3 hónapja és 27 napja

Ki kell próbálnom így mennyire tudok fogyni...

válasz erre

csillucs

11 éve, 3 hónapja és 27 napja

Én nagyon imádom a mediterrán ételeket és most különösen, hogy tudom segít a súlymegtartásban röhögő smiley

válasz erre

becky

11 éve, 3 hónapja és 27 napja

Ezt nagyon jó tudni!

válasz erre