9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Ezek a legszebb adventi vásárok

2022. november 26.
97.9211
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Vasárnap meggyújtjuk az első adventi gyertyákat a koszorúkon, ami azt jelenti, hogy már csak négy hét van karácsonyig. Bár idén sok helyen nem rendeznek adventi vásárokat, szerencsére így is van miből válogatnunk! Mai cikkünkben mutatunk néhány belföldi és külföldi úti célt, ahová érdemes lesz ellátogatni egy kis hamisítatlan karácsonyi hangulatért. Ti hol jártatok már?


Advent a tengerparton?

Opatiját nem csak a századfordulón szerette a magyar arisztokrácia, a tengerparti kisváros ma is a turisták egyik kedvenc célpontja. A horvátországi hely decemberben és januárban felejthetetlen lenyűgöző képeskönyvvé változik. Óriás Diótörők "őrködnek" piros egyenruhájukban, jégpálya csillog pár lépésre a tengertől, számos kiállítás, zenei és színpadi rendezvény várja a látogatókat, karácsonyi énekek kísérik a romantikus sétákra indulókat a gyönyörű fénydíszek és lámpások által megvilágított évszázados utcák, terek és öreg ciprusok között; mindez része annak a varázslatos hangulatnak, amely az Opatijai Adventet az egyik kihagyhatatlan téli eseménnyé teszi.

Az ünnep varázsa a város minden szegletét áthatja, 2022. november 25. és 2023. január 8. között pedig számos helyszín különleges programoknak ad otthont:
a városi piac, mely a helyi lakosok hagyományos találkozóhelye,
Volosko, a festői szépségű halászfalu, mely kiváló éttermeiről ismert,
a jégpályává változó Nyári Színpad,
a híres Lungomare tengerparti sétány...

Az események központi helyszínének a Juraj Sporer Művészeti Pavilon előtti, szépen feldíszített park ad otthont, ahol élőzene mellett élvezhetjük a varázslatos estéket, a jó társaságot és a kiváló vendéglátást.

Ezek a legszebb adventi vásárok - 2. kép

Négy hét vásár Debrecenben

A belvárosi vásári korzó az egyik legvonzóbb adventi vásár hazánkban. Debrecenben modern és tradicionális termékek egyaránt várják az érdeklődőket: szőnyegek, szőttesek, kézzel készült kerámiák és fajátékok, mézeskalácsok, gyógyfüvek, teák, szaloncukrok és pazar karácsonyi díszek, dekorációk. Több mint 90 karácsonyi hangulatú stand kínálja termékeit, melyből közel 30 faházban kapható majd különleges kulináris finomságok széles választéka. Minden adventi hétvégén szabadtéri programokkal, helyi és országosan is ismert előadókkal, számos gyerekprogrammal lehet majd találkozni a belvárosi sétálókon.

A varázslatos vásár hétvégéin guruló-zongorista, beöltözött rajzfilmfigurák, mesebeli lények, gólyalábasok és verklisek is feltűnnek a nézelődő közönségben. A koncerteken a betlehemes, a magyar és a kelta hagyományok, a nosztalgikus karácsonyi elemek is bemutatásra kerülnek. A december 3. és 5. közötti időszak a Mikulásvárásról szól: a Mikulás az Adventi Kuckóban fogadja a kicsiket, majd 5-én 17:30-tól a Dósa nádor téri színpadon a Kiskalász zenekar műsorában is részt vállal, és közös éneklésre, szórakozásra invitálja a kicsiket. Idén is 750 négyzetméteres jégkorcsolya pálya szolgál szórakozásként a téli sport szerelmeseinek november 26-ától egészen január 8-áig.

A Debreceni Advent 2022. november 26-án 9:00 órakor nyitja meg kapuit és december 23. 20:00 óráig várja a látogatókat.

Ezek a legszebb adventi vásárok - 3. kép

Utazzunk igazi karácsonyi várba!

Az első adventi hétvégén felejthetetlen élményben lehet része annak, aki ellátogat a mesebeli karácsonyi díszben pompázó Fraknó Várába, Ausztriába. Már a hídon átkelve csodálatos világ tárul elénk. A vár pincéjének labirintusaiban és a bástyán is várják a Rozália régióból és a szomszédos országokból ideérkező vásárosok, kézművesek portékáikkal az érdeklődőket. A jó hangulatról bűvészek, tűz-zsonglőrök, helyi zenészek gondoskodnak. A legkisebbeket pedig különböző programokkal kényeztetik. December 24-én - hogy gyorsabban teljen a Jézuskára várás - ünnepi vezetést szerveznek a gyerekeknek (német nyelven) utána pedig szintén kézműves-foglalkozást, ahol meleg teával és aprósüteménnyel, valamint mesékkel várják a gyerekeket.

Indulj a Mikulásfutáson!

Szentendre belvárosa idén is ünnepi díszbe öltözik az adventtől vízkeresztig tartó időszakban. A hagyományos szentendrei advent szerényebb és takarékosabb lesz egy kicsit, de nem marad el! A Dumtsa Jenő utcában rendezett gasztronómiai és kézműves adventi vásár mellett szabad- és beltéri rendezvények, művészeti és kulturális programok várják a nem csak Szentendréről érkező látogatókat. Idén is lesz Mikulásfutás, karácsonyi jótékonysági akciók és gyűjtések, betlehemezés.

December 4-én, a Mikulás napot megelőlegezve, térzenei koncert keretében minden kisgyermeket ajándékkal várnak a Fő téren. Megtartja hagyományos koncertjét a szentendrei Musica Beata énekkórus és az adventi programhoz kapcsolódva a P'Art Mozi premier-, dokumentum- és művészfilmekkel készül.

A szentendrei advent november 26. és január 8. között várja a látogatókat.

Ezek a legszebb adventi vásárok - 4. kép

A koronázási város is díszbe borul

Advent közeledtével Pozsony főterét piros-fehér házikók lepik el, az utcák karácsonyi díszbe bújnak és több helyszínen is mesebeli dekorfények kápráztatják el a látogatókat. Az élményre az óváros is rátesz egy lapáttal. A reneszánsz, barokk és gótikus stílusú épületek ilyenkor valahogy még szebbnek tűnnek, igazi élmény sétálgatni a több száz éves látnivalók között. Érdemes megkóstolni a híres pozsonyi kiflit: mákos vagy diós változatban, hétvégente részt venni a zenei műsorokon, amelyeket a karácsonyfa melletti színpadon tartanak.

És persze látványosságból sincs hiány. Séta közben méltóságteljesen magasodik felettünk a Régi Városháza (ha időnk engedi, érdemes megcsodálni a kilátást a toronyból), kicsivel arrébb pedig a híres Roland-kút vonzza magára a tekintetet. S hogy hol van Napóleon katonája? Az egyik padot támasztja, szelfizzünk vele!

Idén november 24. és december 22. között tartják meg a Pozsonyi Adventi Vásár.
4 hozzászólás

EszterSzabadkai

1 éve, 6 hónapja és 1 napja

A szentendrei az mindig jó, nagyon szeretem az ottani hangulatot.

válasz erre

monyó

1 éve, 6 hónapja és 3 napja

Pozsony nagyon szép, de Prágát is ajánlom. mosolygó smiley

válasz erre

leoni

1 éve, 6 hónapja és 4 napja

Azért örülök, hogy nem mindenhol lőtték le a karácsonyt.

válasz erre

regeena

1 éve, 6 hónapja és 4 napja

Horvátban még sosem voltam karácsonykor. Ez nagyon jó ötlet. mosolygó smiley

válasz erre