13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

A karácsonyfa története

2013. december 23.
3.8481
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Itt a karácsony, amikor a legtöbb családban fenyőfát állítanak az ünnep örömének, meghittségének és hangulatának tiszteletére. Na, de tudjuk-e, hogy honnan származtatható a karácsonyfa története, egyáltalán miért is állítunk karácsonyfát?


Az örökzöld növények tisztelete már az ősidőkben, a germán, a római, de még az egyiptomi kultúra hagyomány- és hitvilágában is ismert volt, a legtöbb esetben egy fenyőág vagy fagyöngy formájában. A karácsonyfa történetének megértéséhez éppen ezért az ókori népekhez kell visszanyúlnunk, akik a téli napfordulót a Napisten születésnapjaként ünnepelték meg. A felvilágosultabb Római Birodalom ezt az ünnepet a Mithrász-kultusz következtében a 3. században teljesen átvette - vagyis a pogányoktól átvették az örökzöldek tiszteletét is. Az ókeresztény vallásban, pontosabban annak szimbolikájában a sötétségben diadalmaskodó fényt - avagy a Napistent - Krisztus szimbolizálta, így Jézus születésének alkalmából is hagyománnyá vált az örökzöldek tisztelete egyfajta ősi hozományként.

Egyes források szerint konkrétan egész fákat az emberek a középkorban kezdtek el kivágni és a házakba vinni, majd feldíszíteni, méghozzá az ifjú élet feláldozásának jelképeként, hiszen Jézus is fiatalon áldozta fel életét az emberiség bűneiért. Más legendák szerint karácsonyfát Luther Márton állított először gyermekének, és követői vették át tőle a fadíszítés hagyományát. Létezik azonban egy olyan elmélet is, miszerint a karácsonyfa elődje az úgynevezett karácsonyi piramis volt, ami a germán mitológiából eredeztethető. Ennek értelmében egy kisebb fadarabot állítottak egy virágcserépbe, majd hozzáerősítettek két-három, felfelé ívelő deszkadarabot keresztbe, amelyek végén gyertyát gyújtottak.

A karácsonyfa története - 2. kép

Konkrétan karácsonyfáról azonban csak a 15. század végén tesznek valódi említést írásos források, így Sebastian Brant, német író számol be arról - Strasbourg környékéről -, hogy egy egész fenyőfát díszítettek fel almával, ostyával és egyebekkel. A gyertyával díszített karácsonyfát elsőként azonban az 1600-as évek végén említik írásos források, egészen pontosan Lisoletta, pfalzi grófnő tett róla említést egy 1708-ban írt levelében. Habár Magyarországon az ősi pogány hitvilág miatt már évszázadok, és évezredek óta díszítik az emberek lakhelyeiket örökzöldekkel - leginkább csak ágakkal - a téli napforduló idején, de az első igazi karácsonyfát hazánk közelében csak 1814-ben állították, egészen pontosan Bécsben, a Berlinből idetelepült Arnstein bankárcsalád házában, ami olyannyira furcsaságszámba ment, hogy még a titkosrendőrség is jelentett róla - innen tudjuk ennyire pontosan mindezt.

Ha csak a magyarság történetére koncentrálunk, az első karácsonyfákról 1554-ből találunk említést, ám ez egy adóforma elnevezése volt, lévén karácsonyfának nevezték el a földesúrnak karácsonyi adóként szállított tűzifát. A karácsonyfa-állítás hazánkban csak jóval később, a 19. század második felében honosodott meg elsődlegesen a német ajkú közösségek körében. Az egyik első magyar karácsonyfát a feljegyzések szerint Brunszvik Teréz állította fel Aszódon, méghozzá 1824-ben. A szépirodalomban először Jókai Mór tesz említést karácsonyfáról, méghozzá 1854-es A koldusgyerek című elbeszélésében. Ki gondolta volna akkor, hogy mára szinte minden otthonban karácsonyfát állítanak az ünnepek alkalmából?
6 hozzászólás

pilótakeksz

11 éve, 1 hónapja és 23 napja

Ezeket én se tudtam

válasz erre

Móni

11 éve, 1 hónapja és 24 napja

Nagyon érdekes történet volt. Nem ismertem a történetet!

válasz erre

moni1294

11 éve, 1 hónapja és 24 napja

Minden szava meglepetés volt számomra!meglepett smiley

válasz erre

bonita

11 éve, 1 hónapja és 24 napja

de érdekes volt ez a cikk meglepett smiley

válasz erre

zsebibaba

11 éve, 1 hónapja és 24 napja

juj de szép karácsonyfák mosolygó smiley ezt én sem ismertem egyébként, jó volt elolvasni érdekes volt mosolygó smiley

válasz erre

Natasha

11 éve, 1 hónapja és 24 napja

Ez nagyon érdekes cikk volt, nem is tudtam a karácsonyfa történetét mosolygó smiley

válasz erre