21 °C
tiszta égbolt
2024. július 25., csütörtök
Kristóf, Jakab

Levegőben is terjednek a kórházi szuperbaktériumok

2013. december 28.
2.3421
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Kutatók szerint nem vagyunk biztonságban a szuperbaktériumoktól akkor sem, ha csak ellátogatunk egy kórházba és nem nyúlunk semmihez, ezek az extrém, gyakran mutálódott baktériumtörzsek ugyanis a levegőben is képesek terjedni.


A Leeds Egyetem kutatói bebizonyították, hogy laboratóriumi körülmények között a fertőzésekkel összefüggésbe hozható baktériumok akár 3-3,5 métert is képesek megtenni a levegőben ideális légáramlás esetén. A szakemberek szerint ez a felfedezés alapjaiban átírja azt az elméletet, hogy a szinte kizárólag kórházakban megtalálható szuperbaktériumokat csak és kizárólag úgy tudjuk elkapni, ha hozzáérünk valamihez a létesítményen belül.

A szuperbaktériumok okozta fertőzések, de különösen az MRSA mértéke az elmúlt évtizedben ugyan jelentős mértékben visszaesett a korábbi adatokhoz képest, de főleg a fejlődő országokban még mindig rendkívül nagy területeket érint a probléma.

A legfrissebb kutatások szerint ebben óriási szerepe lehet annak, hogy ezek a baktériumok a levegőben is könnyedén áramlanak. Habár a brit egészségvédelmi hivatal szerint még mindig érvényes az a nézet, miszerint a szuperbaktériumok többnyire inkább érintés útján terjednek, de mivel a kísérletek bebizonyították, hogy levegőben is könnyedén szállnak, ezért újabb kutatások szükségesek ahhoz, hogy ezt egyértelműen kijelenthessék.
4 hozzászólás

Kunoichi

9 éve, 4 hónapja és 11 napja

Ezt nem tudtam szomorú smiley

válasz erre

krisztike

11 éve, 5 hónapja és 25 napja

Vegyifegyvereknek tökéletes alapanyag...szomorú smiley

válasz erre

pilótakeksz

11 éve, 5 hónapja és 25 napja

Jó tudni az ilyet! Már sehol nem vagyunk biztonságban a baktériumoktól

válasz erre

moni1294

11 éve, 5 hónapja és 25 napja

Szivós kis dögök!

válasz erre