Hozzávalók:
300 g lencse
250 g füstölt karaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa és fehérrépa
1 csokor petrezselyem
200 g natúr joghurt
1 evőkanál ecet
só, bors
4-5 csipet kakukkfű
2 db babérlevél
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Előző nap este áztassuk be a lencsét vízbe. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra és pároljuk üvegesre az olívaolajon. A répákat közben karikákra vágjuk és a hagymához adjuk ha már megpárolódtak. Megkeverjük és a lencsét is beletesszük a vízzel együtt amiben ázott. Pluszban legalább fél liter vizet öntsünk a leveshez.
Adjuk hozzá a babérlevelet, a borsot és a karajt is, majd fedjük le és hagyjuk főni legalább egy órát. Ha a lencse megpuhult, akkor vegyük ki a húst és tegyük félre. Ízleljük meg, kellően sós-e a leves, majd adjuk hozzá a petrezselymet és az ecetet. Turmixoljuk össze a levest, hogy jó krémes legyen.
Végül visszatesszük a tűzre és belekeverjük a joghurtot. Kicsit felforraljuk és már tálalhatjuk is.