Hozzávalók:
500 g liszt
25 g friss élesztő
50 g vaj
3-4,5 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
csipet só
2 db tojás
házi szilva- vagy baracklekvár
olaj vagy zsír
Elkészítés:
Az élesztőt egy dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, közben előkészítjük a lisztet. A lisztet egy nagy dagasztótálba tesszük, hozzámorzsoljuk a kissé puha vajat, a sót, a maradék cukrot és a tojásokat. Ha felfutott az élesztő, akkor azt is hozzákeverjük, majd apránként a tejet, attól függően, hogy mennyit vesz fel a liszt.
Dagasszuk a tésztát addig, amíg elválik az edény falától, majd takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni 1 óra alatt. Ezután egy lisztezett deszkára tesszük és gyúrás nélkül a kezünkkel téglalap alakúra nyújtjuk. A tészta szélére tegyünk egy csíkban lekvárt, majd hajtsuk rá a tésztát és vágjuk le a csíkot. Ezt vágjuk 15 cm hosszúságúra és a széleit nyomkodjuk le, nehogy kifolyjon a lekvár. Ezután megsodorjuk és megcsavarjuk. Így járunk el a tésztával és amíg az olaj felmelegedik, addig kelnek még a fánkok. Végül kisütjük a fánkokat és megszórjuk cukorral.