15 °C
enyhe eső
2025. május 23., péntek
Dezső

Lekvárral töltött csavart fánk

2021. január 12.
21.1841
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Lassan itt a farsangi szezon, ami egyet jelent a finom fánkok szezonjával is, éppen ezért ma mutatunk egy lekvárral töltött csavart fánk receptet, amit egészen biztosan imádni fogsz.


Hozzávalók:
500 g liszt
25 g friss élesztő
50 g vaj
3-4,5 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
csipet só
2 db tojás
házi szilva- vagy baracklekvár
olaj vagy zsír

Elkészítés:
Az élesztőt egy dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, közben előkészítjük a lisztet. A lisztet egy nagy dagasztótálba tesszük, hozzámorzsoljuk a kissé puha vajat, a sót, a maradék cukrot és a tojásokat. Ha felfutott az élesztő, akkor azt is hozzákeverjük, majd apránként a tejet, attól függően, hogy mennyit vesz fel a liszt.

Dagasszuk a tésztát addig, amíg elválik az edény falától, majd takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni 1 óra alatt. Ezután egy lisztezett deszkára tesszük és gyúrás nélkül a kezünkkel téglalap alakúra nyújtjuk. A tészta szélére tegyünk egy csíkban lekvárt, majd hajtsuk rá a tésztát és vágjuk le a csíkot. Ezt vágjuk 15 cm hosszúságúra és a széleit nyomkodjuk le, nehogy kifolyjon a lekvár. Ezután megsodorjuk és megcsavarjuk. Így járunk el a tésztával és amíg az olaj felmelegedik, addig kelnek még a fánkok. Végül kisütjük a fánkokat és megszórjuk cukorral.
1 hozzászólás

mokus84

4 éve, 8 hónapja és 23 napja

ohh de jó recept

válasz erre