27 °C
erős felhőzet
2024. július 22., hétfő
Magdolna

Kullancs kisokos - így védekezzünk ellene

2023. június 04.
68.5021
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
A jó idő együtt jár a kullancsveszéllyel is. Rossz hírünk van: nem csak a túrázóknak kell odafigyelniük, hogy ne másszon rájuk, ma már a városi aljnövényzet is tele van a kis ízeltlábúakkal. Ezek sajnos sok betegséget okozhatnak nem csak nekünk, de kis kedvenceinknek is. Mit tehetünk, hogy megóvjuk magunkat a tőlük? Mai cikkünkben erre adunk választ.


A közönséges kullancs hazánkban is nagy számban él, leggyakrabban az erdőkben (pl. gazdag aljnövényzetű gyertyános-tölgyesekben), de a városi környezetben is előfordul. Kedveli a magas füvet - így parkokban és családi házak kertjeiben, elhanyagolt területeken és a települések határában könnyen megtalálja a gazdatestet. A kertekbe a háziállatok, elsősorban a kutyák (macskák), különböző madarak és vadon élő kisemlősök révén kerül be.

A sündisznót tartják a legnagyobb "szállítónak", finom, puha hasába gyakran fúródik kullancs, vagy csak utazik, és máshol pottyan le. A kullancs április-május-júniusban és szeptemberben a legaktívabb. S hogy miért veszélyes? Hazánkban a két legfontosabb emberi betegség a kullancs által terjesztett vírusos agyhártya/agyvelőgyulladás (meningoencephalitis) és a Lyme-kór, és mindkettőnek a közönséges kullancs az oka, ha fertőzött.

A kullancs szájszerve igen jól fejlett. A felső állkapcsának (chelicera) formája ollószerű, ezzel felhasítja a gazda bőrét és betolja alsó állkapcsát (hypostoma) a szöveti sebbe. Az ebben újra és újra összegyűlő vért szívja fel. A vérszívás után a kullancs nagyon hosszú ideig élhet. Laborban a kullancsok, melyek korábban szívtak már vért, tíz évig is élhetnek, anélkül, hogy még egyszer táplálékhoz jutnának. A természetben a közönséges kullancs élettartama 3-5 év.


Hogyan védekezhetünk ellene?

Kerüljük a magas füvet és az út menti növényzetet! Ne üljünk a fűbe úgy, hogy nem használtunk kullancs elleni szereket, a piknik után rázzuk ki a takarót, a lakásba érve öltözzünk át, mossuk ki a ruhánkat, semmiképp ne abban üljünk a kanapéra, mert a kullancs lemászhat a ruhánkról, és egy óvatlan pillanatban megtalálhat minket. Ha túrázunk, viseljünk hosszú nadrágot, legyen zárt szára vagy a zokniba tűrjük be.

Rendszeresen használjunk kullancs elleni szereket, ezek hatékonysága viszont csak 1-3 órán megbízható, így nem elég, ha reggel befújjuk magunkat és délután is azt hisszük, még hat a szer. Ha világos ruhát viselünk, azon könnyebb észrevenni, mert bár nagyon pici, szabad szemmel is látható.

Így lehet kiűzni a kertből

A jól körülhatárolt területeken: kertekben, városi parkokban a kertészeti tevékenységek mint a gyakori fűnyírás, az aljnövényzet, bokrok metszése, az avar összegyűjtése segíthetnek. A kullancsok érzékenyek a levegő páratartalmának változására, és mivel könnyen kiszáradnak, akárhol nem szeretnek élni. Vannak olyan növények, amelyeket utál, ültessünk a kertbe levendulát, páfrányt, rozmaringot, körömvirágot, zsályát és illatos macskamentát.

Ha saját háziállatunk van, a kutya, macska kapjon kullancsriasztót. Nagyon fontos, hogy a nap végén a fürdés után mindig vizsgáljuk át magunkat, ha olyan helyen voltunk, ahol a kullancs jól érzi magát. A kullancsok a vékony és meleg bőrterületeket szeretik, így kedvenc helyeik közé tartozik a kar-, a térdhajlat, a nyak, a hónalj, a fej és az intim területek, de akár a köldökünket vagy a lábujjaink közét is kinézhetik maguknak.


Kullancs van bennem!

Ha észrevesszük a bőrünkben az állatot, a lehető leggyorsabban el kell távolítani. Az eltávolításhoz a patikákban speciális eszköz is beszerezhető, de szemöldökcsipesz is tökéletes választás. A kullancsot a bőrhöz minél közelebb, határozott, de óvatos, folyamatos húzással lehet eltávolítani. De az is segít, ha elkezdjük az állatot tekerni, így szépen kijön magától. A potrohát azonban nem szabad összenyomni közben, mivel ezzel az esetleg fertőzött gyomorváladékot a bőrbe öklendezi. Ne ijedjünk meg, ha a kullancs feje beszakad, pár nap után ugyanis kilökődik a bőrből. A helyét és a tárgyat, amivel eltávolítottuk, minden esetben fertőtlenítsük. Előfordulhat, hogy a csípés helye pár napig érzékeny marad. Ha azonban körkörös bőrelváltozást látunk, azonnal forduljunk orvoshoz, ez lehet a Lyme kór jele!
4 hozzászólás

Lili

1 éve, 2 hónapja és 15 napja

Ezektől és a szúnyogoktól vagyok ki a legjobban. Még siklót is jobban bírom. röhögő smiley

válasz erre

Kicsilány06

1 éve, 2 hónapja és 18 napja

Nagyon kivagyok ezektől. Cicánk mindig kullancsos, pedig csepegtetünk a nyakára, de nagyon kevés ideig jó.

válasz erre

bonita

1 éve, 2 hónapja és 18 napja

Gusztustalanok nagyon. Kutyából már szedtem ki nem is egyet.

válasz erre

zsebibaba

1 éve, 2 hónapja és 21 napja

Annyira undorítóak.

válasz erre