18 °C
borús égbolt
2024. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Kóstold meg Salzburgot!

2023. november 08.
76.6381
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Ausztriában Salzburg az a város, ahonnan a legtöbben úgy távoznak, hogy bárcsak még visszatérhetnének. Egyszerűen van itt valami, ami vonzza a látogatókat. Fedezzük fel együtt úgy, ahogy kevesen: minden finomságát próbáljuk ki! Mai cikkünkben közelebbről is megismerkedhetsz a régió egyik legismertebb városával, és eláruljuk mit érdemes megkóstolni.


Salzburgot számos téma mentén lehet felfedezni, itt született Mozart, a barokk belváros háztetői fölé magasodó Festungsberg hegyen áll Hohensalzburg erődítménye: Közép-Európa legnagyobb, teljesen megőrzött kastélya. De itt található a Salzburgi Marionett Színház, amelyet 1913-ban alapítottak, és a világ egyik legrégebbi, folyamatosan működő marionettszínháza. Ha azonban megkóstolni jöttünk a várost, akkor többféle témából is választhatunk. A bor- vagy sörtúra több órás, ami nem is csoda, hiszen számos márka kötődik a régióhoz. Izgalmasabb tűnhet azonban még ennél is a helyi bonbonok világa. Ha Salzburg, akkor a legtöbben tudják, hogy létezik az ún. Mozartkugeln, miközben az első édesség, ami valóban köthető a zeneszerzőig a Venus brüstchen, azaz a Vénusz keblecskéi.

Mi számított a zeneszerző kedvencének?

W. A. Mozart 1756-ban Salzburgban, a Getreidegasse 9. számú, úgynevezett "Hagenauer házban" látta meg a napvilágot. Napjainkban Mozart szülőháza Ausztria egyik leglátogatottabb múzeuma és különösen a Mozart-rajongók legfőbb zarándokhelye. A Mozart család házában, a negyediken, épp a család fölött lakott egy pék, aki cukrász vénával is rendelkezett, neki tulajdonítják a Venus brüstchen feltalálását, ami Mozart nővérének, Nannerlnek a kedvencévé vált. A golyócska titka a gesztenyében és a meggyben rejlik, és természetesen még ma is kapható. Az édesség pedig formáját tekintve valóban a női kebleket stilizálja. Ennek stílusára, Mozart halála után 100 évvel - egy Pesten is megforduló, a pesti cukrászatot agyondicsérő cukrász alkotja meg a Mozart golyókat.

Kóstold meg Salzburgot! - 2. kép

Paul Fürst a pisztáciára, nugátra, csokoládéra esküszik. 1905-ben Párizsban aranyérmet kap a csodálatos édességért, sikerét mi sem bizonyítja, hogy elsőként ő kap telefonvonalat a városban, hogy a rendeléseket minél előbb teljesíteni tudja. A jellegzetes ezüst-kék csomagolás azonban máshol is feltűnik, Joseg Holzermayr ügyesen kihasználja a jogi hézagot - Fürst ugyanis nem védeti le a terméket, ezért másolni lehet. A Fürst család már csak annyit tud elérni, hogy az "original" jelzőt kapja meg, míg mások élhetnek az "echte" kifejezéssel. A valódi és az igazi között árnyalatnyi a különbség, ahhoz pedig, hogy eldöntsük, melyik a finomabb, végig kell kóstolni a kínálatot. Az ükunoka, Martin Fürst ma is a hagyományok szerint viszi a céget, kézzel készítenek minden egyes folyócskát, hiszen az eljárás utolsó része a csokoládéba mártás, és elvárás, hogy tökéletes gömböcskék szülessenek, talp nélkül.

Hegycsúcsok a tányérunkon

A Salzburger Nockerln születésének történetéből nekünk az tetszik a legjobban - amikor a titkos szeretőnek tulajdonítják - a nőnek, aki a 17. században annyi mindent kapott Salzburg érsekétől, például a Mirabell-kastélyt. Ez volt Wolf Dietrich érsek egyik szerelmi záloga 1606-ban kedvese, Salome Alt számára. Mivel kedveskedhet ilyenkor egy nő viszonzásképpen? Ajándékba adta az érseknek a konyhája legszebb finomságát. A legszebbnek itt nem esztétikai jelentése van, mondhatnák inkább a legfontosabbnak, hiszen az édesség a közeli három hegyet formázza: a Mönchsberget, a Kapuzinerberget és a Gaisberget, amelyek a salzburgiaknak ma is olyannyira fontosak.

A sütemény titka, hogy gyorsan elkészül, de gyorsan is kell elfogyasztani, mert a tojásfehérje hab könnyen összeesik. A legjobb változat az, amikor savanykás gyümölcs kerül a kerámiatál aljára, és csak arra a hab. Három csúcshoz hat tojásra - ebből hat tojásfehérjére, és három tojássárgájára van szükség. Ha kettesével készítjük el a habhegyeket, akkor a formázás jobban sikerülhet. Verjünk fel két tojásfehérjét, a vége felé egy kanál cukorral. Ha a hab kemény lesz, óvatosan csurgassunk rá egy sárgáját, és néhány mozdulattal, például egy habkártyával húzzuk a fehérjébe, keverni tilos. Szükség lesz még egy kanál lisztre, egy kanál vaníliás cukorral - és mi egy kanál vaníliás pudingot is hozzátettünk.

Kóstold meg Salzburgot! - 3. kép

2-3 három óvatos, de határozott mozdulattal, szilikon lapáttal forgatjuk meg a rászórt hozzávalókat. Majd egy habkártyával kivesszük a kész habot, és hegyként állítjuk az előzőleg kivajazott hőálló, szufléra is alkalmas tepsibe, amelynek aljára már oda kanalaztuk a savanykás, pirosgyümölcsös lekvárt (2-3 evőkanállal). A sütőben 220 fokon kb. 10-15 percig sütjük, és már készen is van. Porcukorral szórjuk tálalás előtt, mintha a hegycsúcsokon hó ülne. Aki bátortalan nekikezdeni, Salzburgban 2-3 órás workshopra is jelentkezhet, itt megtanítják sütni ezt is és a híres almás rétest is!

Méz, forrásvíz, gyümölcsök

Akinek lehetősége van utazni, az mindig kóstolja meg a helyi mézet! Ez nagyon gyorsan titkos szenvedéllyé válhat, annyira különböző ízvilágra lehet találni. S hogy milyen a salzburgi méz? Különleges. Itt nem lehet egy forráshoz kötni a mézet, vagy egy növényt meghatározni. A legkülönlegesebbek ugyanis a várost körülölelő hegyekről származnak, és nem a gyógynövényeket, hegyi virágokat jelölik az üvegen, hanem azt, ahová a kaptárt kihelyezték. Így aztán létezik Mönchsberg, Kapuzinersberg... méz. A városka főterén mindig hatalmas piacot tartanak, a környékbeliek ide hozzák be az árujukat. A tér közepén ingyenes forrásvíz kút található, nyáron a sárgabarack a legfőbb gyümölcs, télen pedig már megjelennek a gesztenyék, almák, sült tökök.

Csak a férfiak kedvéért?

Salzburgban immár több mint 600 esztendeje készítenek sör. A hegyektől ölelt hely tulajdonképpen Ausztria sörfővárosa. A városban és környékén található tíz sörfőzde lenyűgözően sokszínű kínálattal büszkélkedhet. A folyékony kenyér csodálatos és változatos ízvilágát a lehető legkülönbözőbb helyeken élvezhetjük A Stiegl Ausztria legnagyobb magánkézben lévő sörfőzdéje, Salzburg egyik legkedveltebb látványossága. Az ideérkező sörkedvelők láthatják a hatalmas kerthelyiséget, megnézhetnek egy filmet a sörmoziban, felkereshetik a híres sörtornyot, nézelődhetnek az 5000 négyzetméternyi kiállítóközpontban, és persze élvezhetik a sörhöz kapcsolódó gasztronómiai élményeket.

Kóstold meg Salzburgot! - 4. kép

Ahogy régen hitték: a bor a megvilágosodást adja, a sör a szabadságot, a víz pedig a baktériumok tanyája. Nem is igen fogyasztottak mást, mint bort és sört... - és ezt mi is megtehetjük. A sörfőzésnek egészen különleges kultúrája alakult ki, az biztos, hogy ettől beteg senki sem lett, legfeljebb kapatos vagy macskajajjal küzdő.
3 hozzászólás

EszterSzabadkai

6 hónapja, 3 hete és 5 napja

A Mozart csoki az egyik kedvencem. mosolygó smiley

válasz erre

regeena

6 hónapja, 3 hete és 6 napja

Én olyan ezüstcsomagos mozart golyót még sosem ettem, csak az arany színűt.

válasz erre

bettike

7 hónapja, 1 napja

De érdekes cikk volt!

válasz erre