17 °C
enyhe eső
2024. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Kik azok az üveggyerekek?

2023. január 29.
101.5891
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
A pszichológia sokszor vezet be új fogalmakat, amikor olyan jelenségeket kell bemutatni, ami addig kevésbé volt közismert, mert nem gondoltuk, hogy fontos lenne vagy egyszerűen kimaradt a fókuszból Az üveggyerekekkel is ez történt, rájuk valahogy senki sem figyelt eléggé. Szerencsére ma már ez sem igaz! Hogy jobban megértsük ezeket a gyerekeket, eláruljuk, hogy kikről is van szó.


Már ismerünk néhány érdekes fogalmat: indigó gyerekek, szivárvány gyerekek... - indigógyerekeknek nevezik azokat a gyerekeket, akiknek különleges pszichikai és spirituális képességeket tulajdonítanak. Először Nancy Ann Tappe írt róluk 1982-ben megjelent könyvében. Nancy auralátó, aki az 1970-es évek óta megfigyelt kék, illetve indigó színű aurát. Az újabb generációt kristálygyerekeknek és a legújabbat szivárványgyerekeknek nevezik. Utóbbiak azok, akik érzékenyebbek és intelligensebbek a társaiknál, sokan közülük spirituális képességekkel is rendelkeznek, egyenesen úgy tartják, hogy a szellemi világ küldöttjei, ugyanakkor esetenként nehezen kezelhetőek. De vajon kik azok az "üveggyerekek"?

Láthatatlanok, de szenvednek

A "glasschild" kifejezést, aminek nagyon magyar megfelelője még nincs is, az angolszász szakirodalom olyan gyerekekre használja, akik fogyatékkal élő, vagy balesetben megsérült, különleges figyelmet és családi segítséget igénylő testvér mellett nőnek fel. A kifejezés nagyon szemléletes, mert arra utal, hogy ezek a gyerekek a családban gyakran érzik magukat láthatatlannak, észrevétlennek, kevésbé fontosnak, hiszen a szülők idejét, energiáját és sokszor az anyagi javak nagy részét is elviszi a sérült gyermek ellátása.

Kik azok az üveggyerekek? - 2. kép

Ők közben általában jó tanulók, kevés probléma van velük, önállóak, segítőkészek. Ugyanakkor a kifejezés arra is utal, hogy olyan sérülékenyek, törékenyek, mint az üveg - csak látszólag erősek. Vágynak a figyelemre, a szeretet minden formájára, és sokkal több nehézséggel küzdenek nap mint nap, mint azt a környezetük sejti.

Új szabályok, hol a helyem?

Ha egy családba új gyermek érkezik, már az is megváltoztatja a család dinamikáját, közösségi szerveződését. Ha ez a gyermek sérült, akkor különösen átírja az addig szabályokat, a fontossági sorrendet. Ez az egész családnak nagy próbatétel, és nem csak a szűk családi körben, de a tágabb környezetben is változásokat fog előidézni.

Gyakori az is, hogy negatívan változtat, a család magára marad a teherrel, a környezete elfordul tőle. A szülők ilyenkor akármennyire is fontos a báty vagy akár a többi testvér, akaratlanul is a legtöbb energiájukat arra fogják fordítani, akinek erre a legnagyobb szüksége van. Mit érez ilyenkor egy egészséges testvér? Minden érzelemnek van oka: az irigységnek, fájdalomnak - tehát a szégyellt érzelmeknek is, hogy utálja a testvérét és a pokolba kívánja.

Kik azok az üveggyerekek? - 3. kép

Bár ezeket próbálja elfojtani, és ő maga is szégyelli, hogy ezt érzi. Megnövekedhet az ép testvérben a megfelelési vágy, vagyis még jobban fog tanulni, hogy a szülei végre odafigyeljenek rá. Az érzékenység fokozódhat, a magány és reménytelenség érzése azonban akár depresszióhoz is vezethet. A jókedv tettetése, az állandó segítségre való foghatás álca is lehet. És sokszor az is, hogy a gyerekek hamarabb kezdenek el felnőtt feladatokat, felelősséget átvállalni: ők vigyáznak a testvérükre, etetik, öltöztetik.

Szerencsére a pszichológusok mára felismerték ezt a jelenséget, és ma már egyre többet tudnak tenni az "üveggyerekekért", oldani a szorongásukat, támogatni az érzéseiket. Ehhez azonban fontos felismerni ezeket a fiatalokat és még időben segítséget nyújtani nekik.
2 hozzászólás

baboka

1 éve, 5 hónapja és 3 napja

Nagyon érdekes cikk volt ez és tényleg kell rájuk is figyelni.

válasz erre

Gizus

1 éve, 5 hónapja és 4 napja

Sosem hallottam még róluk, de jó, hogy erről is van szó. Tényleg fontosak ezek a gyerekek is.

válasz erre