A fűszerek mondhatni mindennapjaink részét képezik, hiszen használjuk őket a legtöbb étkezéskor, és garantáltan az összes ételkészítéskor. A legtöbbünknek természetes, hogy kinyitjuk a szekrényt, és onnan kivesszük a fűszert egy zacskóból, holott ezt másként is lehetne. Itt az ideje saját fűszerkertet készíteni otthonra, amihez nem kell nagy terület, elég hozzá egy aprócska párkány, vagy egy kisebb erkély, és máris saját fűszerkertünk lehet.
A fűszerek keletkezése óta elkísérik és jellemzik a magyar konyhát, ezen felül pedig egészségünkre is jótékony hatást gyakorolnak. Némelyek csak ízesítik vagy színesítik az ételt, mások javítják az emésztést, csökkentik a vérnyomást vagy serkentik vérkeringésünket. Akárcsak azonban az aszalt gyümölcsök, úgy természetesen a szárított fűszerek sem olyan hatékonyak, mint a frissek, ezáltal érdemes inkább otthon termeszteni azokat a fűszereket, amelyeket lehet, hogy mindig üdén, tápanyagban gazdagon adagolhassuk ételeink mellé.
Nem véletlen, hogy ma már a bevásárlóközpontok legtöbbjében - gyakran csak időszakosan, de - lehet kapni cserépbe ültetett fűszernövényeket, amelyeket megvásárolva máris megteremtettük az alapot saját fűszerkertünkhöz. Ha még ennél is sajátosabb formában szeretnénk kezdeni, megpróbálhatjuk magról elszaporítani az egyes növényeket, de a legegyszerűbb, ha cserépben, már palánta formájában megvásároljuk, és onnantól kezdve a növény már csak vizet, fényt és egy kis törődést kíván majd, tároljuk akár a teraszon, akár a párkányon.

Egy fűszerkertnek ugyanis nem kell több négyzetméteresnek lennie, a tapasztalatok azt mutatják, hogy már egyetlen négyzetméternyi hely elegendő ahhoz, hogy megtermeljük magunknak otthon a főzéshez szükséges alapvető fűszereket. Természetesen nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyik fűszernövénynek milyenek az igényei. Például a bazsalikom, az oregánó és egyéb mediterrán fűszerek szeretik a meleget, de megelégszenek kevés vízzel is, míg a fűszerpaprika, a snidling, a petrezselyem vagy a zeller sok fényt igényel, de sem különösebb meleget, sem túl sok vizet nem kíván.
Természetesen amennyiben van rá helyünk, és nem a teraszon vagy a lakásban szűkölködünk a fűszernövényekkel - egy ötletes, emeletes virágtartóval így is sokfélét termeszthetünk -, akkor akár ízvilágok szerint is rendezhetjük fűszerkertünket. Így például egy helyre ültethetjük a mediterrán fűszereket, és egy másik helyre a tipikusan magyaros ételekhez felhasznált ízesítőszereket. Ha jön a tél, akkor sem kell megijedni, fűszernövényeinket leszüreteljük, megszárítjuk, a magokat pedig eltesszük jövőre, vagy cserépbe költöztetjük, és megpróbáljuk a lakásban teleltetni őket, hogy a téli időszakban is friss, tápanyagban gazdag fűszereink legyenek.