34 °C
kevés felhő
2024. július 14., vasárnap
Örs, Stella

Karácsonyi teríték - Íme néhány pénztárcakímélő megoldás

2022. december 23.
117.3291
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Az ünnepi vacsora még szebb lehet, ha adódik az alkalom, hogy az asztalt szépen megterítsük. Ugyanakkor sokszor az idő-, a hely- vagy a pénzhiány is befolyásolhatja. Az ételek mellett tudjuk fokozni a hangulatot egy szép ünnepi terítékkel, melyhez most mutatunk néhány pénztárcakímélő megoldást!


Könnyű helyzetben van az, akinek a hétköznapi mellett ünnepi étkészlete is van. Nem kell persze rögtön ezüstre vagy herendi porcelánra gondolni, bár az is igaz, hogy akad olyan, aki ilyenkor ezzel teszi még varázslatosabbá a terítéket. Sokszor azonban elég az is, ha olyan tányérokra, poharakra esik a választás, amelyeket ritkábban veszünk elő. Kötődhetnek hozzájuk családi emlékek, óvhatjuk azért, mert örököltük, netán valóban féltjük. És azt is bevallhatjuk, hogy épp a díszítésük miatt használjuk évente csak néhányszor: az arany, ezüst színezés miatt kevésbé praktikusak, hiszen nem kerülhetnek a mikróba vagy a mosogatógépbe.

Abrosszal vagy anélkül?

A legcsúnyább asztal is ezerszer szebb lesz, ha megfelelő méretű, színvilágú - és főleg textil abrosszal borítjuk. Ügyeljünk azonban arra, ha a terítő mintás, akkor tányérból és kiegészítőkből egyszerűbbeket válasszunk, ha viszont egy színű, vagy netán hófehér, bátrabban dekoráljunk. Sokan már nem szívesen használnak különböző textíliákat, mert egy étkezés után cserélni kell, és macera a foltokat eltávolítani belőle, de higgyétek el, megéri, mert nagyban meghatározza a terítés szépségét, pedig látszólag csak alapot ad hozzá.


A szalvéta is számít?

A legkisebb kiegészítők, mint akár a só-, borsszóró is felelős lehet a stílusért. Hiába az ünnepi teríték, ha mondjuk ez a kiegészítő vicces vagy a hétköznapokban használt teljesen más hangulatú, mint az ünnepi dekor. A szalvéta is meghatározhatja a dekorációt, ezért érdemes úgy választani a boltban, hogy már előre tudjuk, milyen stílust fogunk megvalósítani az ünnepnapokon.

A fával összhangban?

Ha már készen van a fenyőfa díszítése, hagyjunk néhány gömböt az asztalra is. Különösen jól mutat majd, ha a lakásban harmónia uralkodik a lakásdíszek, a karácsonyfa és az ünnepi teríték között. Legyünk bátrak, ami a fán jól mutat, az asztalon is kedves lesz a szemnek! Persze itt a kevesebb több elve érvényes, a díszek mellett férjenek fel a poharak, és jusson hely a különböző tálaló edényeknek!

Zöld vonal

A legtöbben a természetesség jegyében szeretnek dekorálni. Ez nem egyenlő a minimalista stílussal, de kétségtelenül közel áll hozzá. Ha a fát befaragtuk, és az alsó ágakból egyébként is lecsippentettünk, hagyjunk belőle az asztalra. Minden, amit oda teszünk, lehet természetes: toboz, termések, illetve olyan, amit később sem kell kidobni, el lehet tenni jövőre: szalagok, textilek, papír névtáblák.


Az abrosz ebben az esetben lehet egy vászonból készült egyszerű textilanyag, amit a méteráru boltban vágattunk le. Nem kell, hogy hófehér legyen, a zöld növényekhez a kertből vagy a virágárustól (az ünnepek előtt néhány nappal, órával ajándékba is szívesen adják a megmaradt ágakat, bogyós virágú cserjéket) jól illenek a natúr, világosbarna színek is.

Koszorú: ide-oda

Ha idén is gyönyörű adventi koszorúnk van, ne is tervezzünk mással, csak ezzel! Egyszerűen hagyjunk annyi helyet az asztalon, hogy ez kerülhessen középre, és ehhez igazítsunk mindent. Ha színes, akkor fehér, egyszerű tányérokkal terítsünk, ha egyszerű, puritán, akkor játszhatunk a szalvétával. Amennyiben kisgyerekek is vannak a családban, legyünk bátran formabontóak: tegyünk dísznek a karácsonyi tematikájú legókból, vagy a Mikulás óta összegyűlt csokifigurák uralkodjanak az asztalon.
1 hozzászólás

EszterSzabadkai

1 éve, 8 hónapja és 8 napja

Nagyon odafigyelek erre minden évben. mosolygó smiley Imádok díszíteni.

válasz erre