17 °C
borús égbolt
2024. június 13., csütörtök
Antal, Anett

Jön a szmogriadó! Maradj egészséges a szennyezett levegőben is!

2018. november 17.
24.1291
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az emberiség környezetszennyező magatartása, valamint a kapcsolódóan kellemetlen időjárás jóvoltából, hamarosan ismét szmogriadót hirdetnek az ország bizonyos pontjain, de ha most nem is, a későbbiekben biztosan sor kerülhet majd erre a gyakorlatra. Amennyiben te is szeretnél egészséges maradni szmogriadó idején, akkor érdemes lehet megfogadnod az alábbi jó tanácsainkat.


1. A maszk nem szégyen!

Bizonyos ázsiai országokban, de főként Japánban és Kínában ma már megszokott, hogy az emberek maszkban mennek ki az utcára, amikor annyira szmogos odakint az idő. A maszk tehát nem szégyen, így ha riadót hirdetnek, bátran vegyük fel, hiszen az egészségünk múlik rajta, ebben a tekintetben pedig soha ne érdekeljen minket, hogy más mit gondol rólunk, vagy hogy mennyire divatos mindez. Az első az egészség!

Jön a szmogriadó! Maradj egészséges a szennyezett levegőben is! - 2. kép

2. Ha teheted, inkább ne mozdulj ki!

Amennyiben szmogriadó van odakint, a legjobb azonban, ha ki sem mozdulunk otthonról. Nyilván a munkába azért el kell menni, de ha lehet, akkor a szokásos délutáni vagy hajnali sétákat, vagy kinti mozgásformákat hanyagoljuk ebben az időszakban. Utóbbi különösen fontos, hiszen intenzív mozgás során sokkal több rossz minőségű levegő halad át a tüdőnkön, mint ha csak elsétálnánk a buszhoz, vagy a munkahelyünkre.

3. A legjobb, ha elmenekülsz a városból!

Az egyik legjobb alternatíva szmogriadó idején határozottan az, ha elmenekülünk a városból arra a pár napra. Nyilván ezt nem mindenki teheti meg, hiszen vagy nincs hová, vagy ha van is, akkor a munka vagy az anyagiak nem engedik meg a kimozdulást, de a jó kis falusi levegő, vagy egy hétvége a hegyekben biztosan teljesen kitisztítja majd a tüdőnket, így a legjobb alternatíva a regenerációhoz.

Jön a szmogriadó! Maradj egészséges a szennyezett levegőben is! - 3. kép

4. Az immunerősítésre nagyon figyelj!

A szmogriadó nemcsak közvetlenül a tüdőnkre veszélyes, hanem közvetetten az egészségünkre is, hiszen könnyebben megbetegedhetünk a sok beszívott káros- és méreganyag miatt, ami ellen nagyon fontos immunrendszerünk téringezése. Együnk több gyümölcsöt, szedjünk C- és D-vitamint, és figyeljünk oda a pihenésre, aludjunk egy kicsit többet, ha lehetőségünk van rá, hiszen erős immunrendszerrel könnyebben átvészelhetjük a szmogos időszakot.

5. A gyerekeket kell óvnunk a leginkább!

Persze azért ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyermekeket, a fejlődő szervezetet tudja a leginkább megviselni a szmogos időjárás, amennyiben tehát szülők vagyunk, gondoskodjunk róla, hogy gyermekünket a legkisebb terhelés érje. Számára a maszk egyenesen kötelező, de a fentiekben írott tanácsok rájuk is vonatkoznak - sőt mi több, még szigorúbban!
2 hozzászólás

blondi

6 éve, 19 napja

Nálunk azért még nem olyan erős a szmog mint a nagyobb európai városokban.

válasz erre

Linda

6 éve, 19 napja

Egyre többen hordanak itthon is maszkot. Nem hülyeség!

válasz erre