8 °C
enyhe eső
2024. február 23., péntek
Alfréd

Jeruzsálem, csak három órányira? Naná, itt van a szomszédban

2023. április 05.
81.1251
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
A szent város, ahol Jézus tanított, majd keresztre feszítették, a húsvéti ünnepkörben az egyik legemlegetettebb települések egyike. A középkorban sokszor indultak oda zarándokok, vagy a város felszabadítani akaró keresztény lovagok. Talán épp ez az oka, hogy Jeruzsálem olykor közelebb van, mint gondolnánk. Mondjuk Budapestről csak három órányira!


A legenda szerint valamikor a középkorban a nyugatról a Szentföldre tartó lovagok, amikor a vidékre értek, amit ma Szlovéniának hívunk - meglátva a gyönyörű tájat: dimbes-dombos, szőlőtől gazdag vidék, hatalmas ciprusok, azt hitték megérkeztek Jeruzsálembe. Addigra már sokat utaztak, és valaki épp így írta le előttük: szebb lesz, mint azt valamikor is gondolták.

Jeruzsálemként kezdték el emlegetni, és a név a tájékon maradt, a kis település a Szlovén-hegység keleti részén, Ljutomer községben található. Ma ez a kicsit Toscanara emlékeztető vidék büszkén viseli a nevet, és leginkább boráról és tökmagolajáról híres. Csupa kis faluból áll, minden ház körül szőlőültetvény vagy tökmező fekszik. A porták az utolsó fűszálig rendben vannak, az utak akár a sztrádán, igazán jó minőségűek. Mindenütt tisztaság, és vendégváró pincészet.

Jeruzsálem, csak három órányira? Naná, itt van a szomszédban - 2. kép

"Ez jó!" bor

Ha a vidékre jellemző bort szeretnénk kóstolni, akkor sipont kérjünk. Nem más ez, mint a nálunk jól ismert furmint, de a történet szerint maga Napóleon, a francia császárnak köszönhető a név. Amikor ugyanis Oroszország felé haladt a seregével, megkóstolta a helyi bort, és így kiáltott fel: "C'est bon!", ami magyarul azt jelenti: "Ez jó!". A helyiek azonban nem nagyon értették, azt hitték, felismerte a szőlőfajtát, ami náluk a "szebon", aki pedig se franciául nem tudott, se a szó jelentését, csak annyit tartott meg belőle, hogy ez a fajta a sipon. Így aztán a vidéken a furmint sipon lett, máig is megidézve a francia császár alakját.

A helyi borok és borászatok közül igen nehéz választani, a legtöbben Ormozban a Puklavec családi borászatot (Puklavec Family Wines) keresik fel, akik épp a napokban zsebelték be legújabb díjukat, a Seven Numbers - Sauvignon Blanc nyert egy aranyérmet, de 2017-ben a Seven Numbers - 7-es tagja volt Szlovénia legjobb fehér bora.
2 hozzászólás

Kicsilány06

11 hónapja, 2 hete és 1 napja

De jó! mosolygó smiley

válasz erre

bonita

11 hónapja, 2 hete és 1 napja

Erről még életemben nem hallottam. meglepett smiley

válasz erre