9 °C
tiszta égbolt
2024. november 02., szombat
Achilles

Javában tart az oliva szüret Törökországban

2024. október 29.
17.2301
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Az olajfa története szinte egyidős az emberiségével, és nem csupán egy egyszerű gyümölcs, hanem életforma is az anatóliai földeken. A mediterrán éghajlatnak és a több ezer éves hagyománynak köszönhetően Gondoltad volna, hogy Törökország nagy területén termesztik az olajbogyókat? Ráadásul az Égei-tenger vidékén van a legtöbb?


Kevésbé ismert tény, hogy Törökországot az Európa Tanács az olajfa útvonal részeként ismeri el, hiszen az ország szinte minden régiójában folyik olajbogyó-termesztés. Az Égei-tenger partvidékén Balikesir, Izmir, Manisa, Aydin és Mugla tartományok a legfontosabb központok. Az olajfa-útvonalon az első megálló az Adatepe Olajbogyó és Olívaolaj Múzeum Çanakkaléban, ahol végigkövethető az olívaolaj készítésének útja.

Lehet műemlék egy fa?

Manisában, Kirkagaç városában található a világ egyik legidősebb, még mindig termő olajfája. A 1650 éves fát 2013-ban műemlékké nyilvánították. Ízmirben, az Égei-tenger gyöngyszemében, szintén számos ősi olajfával találkozhatunk, különösen Selçuk, Seferihisar, Urla, Çeşme és Karaburun környékén. Urlában a Köstem Olívaolaj Múzeum 4000 év olajfa-termesztési történetét tárja fel. Délre haladva Aydin tartomány 25 millió olajfájával várja a kíváncsi turistákat, itt még múzeumot is szenteltek a témának: az Oleatrium Múzeumban mélyebben megismerkedhetünk az olajfa történetével.


Évszázados rituálé: az olajbogyó szüret

Az olajbogyók júniusban virágoznak, és nyár végéig érnek meg, majd ősszel megkezdődik a szüret. A szüret hagyománya több száz éve hozza össze a családokat, közösségeket és látogatókat, hogy közösen ünnepeljék az olajbogyót. Az Égei-tengeren hagyományosan kézzel szedik az olajbogyót, amely megőrzi a termés minőségét, miközben mély kapcsolatot ápol a földdel és a munkával.

Az olívaolaj csodája: az asztalra kerülő egészség

A leszedett olajbogyók helyi malmokba vagy üzemekbe kerülnek, ahol azokat igyekeznek minél gyorsabban préselni, és rögtön palackozzák a magas minőségű olívaolajat. Az olívaolaj központi szerepet játszik az égei-tengeri konyhában, felerősítve az ételek ízét. Az olívaolajjal készült ételek, mint például az articsókák és a cukkinivirágok, egészségesek és ízletesek, kihangsúlyozva a friss összetevők ízét.
2 hozzászólás

Kicsilány06

2 napja és 16 órája

Szinte mindenbe teszek, rizsbe, salátába, kuszkusz mellé. Nagyon szeretem.

válasz erre

Natasha

2 napja és 17 órája

Imádom az olivát.

válasz erre