Hozzávalók:
250 g liszt
5 dkg vaj
2 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
0,5 dl tejföl
0,5 dl tej
2 tojássárgája
1 dkg élesztő
2 evőkanál rum
olaj
lekvár
csipet só
Elkészítés:
Először előveszünk egy nagy tálat, amibe beletesszük a lisztet, a tojássárgákat, a vajat, a tejfölt, a tejben feloldott élesztőt, a rumot, a cukrot és a csipetnyi sót, majd jól összedolgozzuk. Ezt követően fél órára hideg helyre tesszük és pihentetjük.
Vegyünk elő egy nagy nyújtódeszkát és a már pihentetett tésztát és 4 mm vastagságúra nyújtjuk. Derelyevágóval tenyérnyi nagyságú, hosszúkás téglalap alakú darabokat vágunk, majd mindegyiknek a közepét bevágjuk. A darabokat bő olajban kisütjük. Ha jól lecsepegtettük a fánkokat, akkor szórjuk meg vaníliás cukorral, valamint baracklekvárral tálaljuk.