11 °C
szórványos felhőzet
2024. március 03., vasárnap
Kornélia

Itt a koronavírus! Így védekezzünk ellene!

2020. január 29.
5.6101
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Ismét az egész világ rettegésben él, amiért a világ túloldalán megjelent egy új típusú vírustörzs, aminek hatására jelenleg egy egész várost kellett karantén alá zárni, csakhogy ezt nem igazán veszik túl komolyan a hatóságok, ezért a vírus a repülőjáratokkal gyakorlatilag a világ minden részére eljutott már. Így több európai országban is találkoztak a koronavírussal, és bár szó sincs globális vészhelyzetről, de a tény ettől még tény marad: Kínában ijesztő ütemben növekszik a megbetegedések száma.Itt a koronavírus! Így védekezzünk ellene! - 2. kép

Mivel a fertőzés kapcsán az egyik legfontosabb dolog a megelőzés, ezért az Egészségügyi Világszervezet most közzétett néhány hasznos tanácsot annak érdekében, hogy a mindennapokban hatásosan tudjunk védekezni a koronavírussal szemben. Lássuk ezeket a tanácsokat, melyek természetesen a legalapvetőbb higiénés és élelmiszer-biztonsági szabályokon alapulnak. Lássuk őket:

A lehető leggyakrabban próbáljunk meg eleget tenni a higiénés alapszabályoknak, ezáltal napjában többször mossunk kezet és használjunk különféle alkoholos fertőtlenítőket, ha ezt valamiért nem tudjuk megvalósítani.

Ha tüsszentettünk vagy köhögtünk a kezünkbe, szintén tartsuk be a fenti higiéniai szabályokat, ha másokat értünk hasonló cselekedeten, szólítsuk fel őket kézmosásra vagy fertőtlenítésre, és semmiképpen se érintkezzünk velük.

Minden esetben kerüljük az érintkezést a lázas betegekkel, hiszen ők biztosan valamilyen fertőző vírushordozók, és nem tudni, hogy milyen vírusról van szó.

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha lázas megbetegedést tapasztalunk magunkon, pláne abban az esetben, ha érintkeztünk külföldiekkel, esetleg külföldi utazáson vettünk részt. Amint itthon is megjelenik a vírus, láz esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz, és csak maszkban menjünk forgalmasabb területekre.

Amennyiben gyakran vásárolunk piacon élő állatot vagy húst, akkor győződjünk meg annak eredetéről, és óvakodjunk azoktól, melyek olyan területről származnak, ahol a koronavírus megjelent.

Lehetőleg messzire kerüljük el az olyan állati eredetű élelmiszereknek a fogyasztását, melyek kapcsán bizonytalanok vagyunk a hőkezelés vagy a megfelelő elkészítés hiányában.

Itt a koronavírus! Így védekezzünk ellene! - 3. kép

Miről ismerhető fel a koronavírus?

A koronavírus a hírek szerint pontosan olyan tüneteket produkál elsők között, mint a közönséges megfázás vagy az influenza. A beteg tehát levert és gyenge lesz, köhögni kezd, lázas állapotba kerül, nehéz légzés jelentkezik, aluszékony lesz. Mivel új vírusról van szó, kimutatása csak vérvizsgálatból lehet teljesen biztos, emiatt pedig a későbbiekben még sok kellemetlenséget okozhat. Nagyobb probléma, hogy a vírus jóval a tünetek megjelenése előtt már fertőz, lappangási időben pedig gyakorlatilag lehetetlen felismerni.
2 hozzászólás

mokus84

4 éve, 5 hónapja és 10 napja

Nagyon sokan paráznak miatta, én egyelőre nem félek.

válasz erre

kalifa

4 éve, 5 hónapja és 11 napja

Szerintem hozzánk nem fog eljutni, de azért óvatosnak kell lenni. Nagyon durva ez a vírus.

válasz erre