21 °C
tiszta égbolt
2024. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Itt a kánikula! 5+1 érv, hogy citromos vízzel csillapítsd a szomjadat!

2015. július 04.
2.3911
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Itt a nyár, ezzel együtt pedig a forróság, amikor az embernek nagy figyelmet kell fordítania arra, hogy megőrizze hidratáltságát. A forróságban és a kánikulában ugyanis sokan ugyanannyit isznak, mint máskor, holott ilyenkor a szervezet sokkal intenzívebb párolgásba kezd, ami dehidratáltságot eredményez. A helyzetet tovább ronthatja, ha tiszta víz helyett cukros üdítőkkel, esetleg alkohollal próbáljuk meg enyhíteni szomjunkat.
Kevesen tudják, de a magyar lakosság jelentős része minden nap dehidratált, vagyis túl kevés vizet iszik, aminek folyományaként savas reflux, és más egyéb betegségek is kialakulhatnak az olyan általános dolgok mellett is, mint például az állandó fáradtság. Hogy ezt elkerüljük, a legmelegebb időszakban is mindig elegendő vizet fogyasszunk, de amennyiben igazán jót akarunk magunknak a kánikula során, akkor érdemes néhány napra citromos vizes kúrát tartani. Hogy miért is? Lássuk pontokba szedve!

1. Lúgosít!

A citromos víz kiváló lúgosító hatást fejt ki a szervezetre annak ellenére is, hogy a citromban citromsav található. Ha minden reggel megiszunk egy nagy pohár, friss citrom levéből készült vizet, illetve a nap folyamán legalább egy litert elfogyasztunk belőle, biztosan nem kell aggódnunk majd a sav-bázis egyensúlyunk miatt.

2. Erősít!

A citrom kitűnő C-vitamin forrás, sőt mi több, az egyik legjobb a gyümölcsök között, így 100 gramm citromban 52 milligrammnyi C-vitamint találhatunk meg, amivel rendkívül erőssé varázsolhatjuk immunrendszerünket, ezáltal ellenállóbbá válunk a betegségekkel szemben. Ezen felül rengeteg ásványi anyag is van benne, így foszfor, szelén, magnézium, sőt kálium is!

3. Elveszi az éhséget!

A citromos víz - bár a tudósok sem tudják, hogy pontosan miként - képes extrém mértékben csökkenteni az ember éhségérzetét úgy, hogy közben egészségesen eltelít minket. Mivel a nyári melegben amúgy sem tudunk sokat enni, ez igencsak hasznos tulajdonság lehet!4. Tisztít!

A citromban található összetevők, illetve a sok tiszta víz elfogyasztása rendkívül jó hatást gyakorol belső szerveinkre, így például alaposan átmoshatjuk vele a májunkat és a veséinket is, de természetesen gyomrunkra szintén jó hatást gyakorol.

5. Ápol!

Mivel a citromban sok az értékes vitamin, ezek nem csak belül, hanem kívülről is ápolnak majd, így főként a sok vitamin és ásványi anyag miatt bőrünk is kisimul abban az esetben, ha sok citromos vizet iszunk.

+1. Fogyaszt!

A citromos víz nem csak arra képes, hogy csökkentse éhségérzetedet, hanem arra is, hogy mindeközben felgyorsítsa anyagcserédet. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a zsírok nem maradnak túl sokáig benned, nem rakódnak le, hanem gyorsan távoznak szervezetedből, így ha fogyókúrázol, a citromos víz akkor is segíteni fog!
3 hozzászólás

csillucs

9 éve, 10 hónapja és 3 napja

Nálam alap, hogy nyáron ilyet iszok.

válasz erre

kpal

9 éve, 10 hónapja és 3 napja

Én elég sűrűn iszok citromos vizet .

válasz erre

Linda

9 éve, 10 hónapja és 4 napja

Csak óvatosan vele mert savat is tud képezni.

válasz erre