7 °C
tiszta égbolt
2024. április 17., szerda
Rudolf

Itt az újabb hőségriadó, erre figyelj nyaralás alatt

2023. július 16.
74.4191
Mariann profilja, adatai
Mariann
Bár tavaly már megtapasztalhattuk, hogy milyenek a globális felmelegedés miatt kialakult extrém hőhullámok, idén is jócskán kijut belőle, aminek során fokozottan oda kell figyelnünk a szervezetünkre - főleg kisgyerekek és idősek esetében. Ráadásul nem csak a hétköznapokban, de nyaralás során is érdemes figyelni a hőségre, amihez most adunk néhány egyszerű tippet.


Magas faktorszámú fényvédő használata

Extrém hőhullám esetén az UV-sugárzás is nagyon magas tud lenni, ez főleg igaz a tenger melletti részekre, ezért nyaralás alatt nagyon fontos, hogy minél magasabb faktorszámú naptejet használjunk. Ezekkel a krémekkel legalább óránként kenjük újra magunkat, leginkább a hátunkat, vállunkat és az arcunkat - ezeken a helyeken könnyen leég az ember bőre. A gyermekek esetén különösen fontos a magas faktorszámú naptej használata.

Az UV-sugárzás mértékét már a legtöbb okostelefon időjárás applikációja is mutatja, ezeket érdemes a nap folyamán többször is ellenőrizni. A tengerparton még délután négy óra környékén is magas szokott lenni.

Itt az újabb hőségriadó, erre figyelj nyaralás alatt - 2. kép

Megfelelő öltözet

Ha nagyon fehér a bőrünk és könnyen leég, akkor a naptej mellett érdemes UV-szűrős felsőt viselni, ezek ugyanis képesek megszűrni az UV-t, aminek köszönhetően nem fog megégni a bőr. A gyerekekre mindenképpen érdemes ilyen ruházatot adni, főleg a kisbabákra. Használjunk baseball sapkát vagy kalapot, ezeket akár időnként bevizezhetjük, hogy hűsíteni tudják a fejünket, így biztosan nem fogunk hőgutát kapni.

Itt az újabb hőségriadó, erre figyelj nyaralás alatt - 3. kép

Fokozott folyadékbevitel

A hőségben oda kell figyelni a folyadékbevitelre, hiszen ilyenkor izzadással rengeteg vizet és ásványi anyagot veszítünk, amit pótolni kell. Fogyasszunk hideg ásványvizet, minimum napi 3-4 litert, kerüljük a cukros üdítőket, ezektől csak még szomjasabbak leszünk. Egy-két pohár sör megengedett, de mellé együnk, különben az alkohol könnyen a fejünkbe száll és csak rosszul leszünk tőle. A gyerekeknek is próbáljunk meg annyi folyadékot adni, amennyit csak lehet, a kiszáradás ilyenkor könnyedén előfordulhat.

Itt az újabb hőségriadó, erre figyelj nyaralás alatt - 4. kép

11 óra és 15 óra között válaszd az árnyékot

Bár nyaralás alatt az ember szeretne minden percet kihasználni, azért érdemes a legforróbb órákban az árnyékban maradni. Szervezzük erre az időre az ebédet, amikor hűvösben tudunk lenni, vagy a csendes pihenőt - ezt még a gyerekek is élvezni fogják, hiszen a meleget ők sem bírják. Ilyenkor a városnézést is napoljuk el, helyette menjünk be egy nagyobb bevásárlóközpontba, ahol biztosan hűvös van és inkább shoppingoljunk egyet.
1 hozzászólás

Lili

9 hónapja, 3 hete és 2 napja

Köszi a hasznos tanácsokat!

válasz erre