27 °C
erős felhőzet
2024. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Ismerd meg a híres magyar jégszobrászt, M. Tóth Zsoltot

2024. február 21.
90.9721
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Decemberben még Hollandiában látták vésővel a kezében, szilveszter előtt Párizsban hallotta valaki a láncfűrésze hangját, a február már Rügen szigetére vitte. M. Tóth Zsolt jégszobrász és homokfaragó művész mindenhol ott hagyja keze nyomát szerte Európában, akit most közelebbről is megismerhetsz, ha még nem találkoztál egyetlen munkásságával sem - mert hát valljuk be, nem túl maradandóak.


Keramikusnak tanult, majd kipróbálta a faszobrászatot, asztalos munkákat vállalt, amikor egy ismerőse ötlete nyomán kipróbálta milyen lenne jégből létrehozni egy formát. Valahogy így kezdődött az, ami számos világversenyre, fesztiválokra, de konferenciákra, esküvőkre is meghívást hozott. Kezdetben persze nem kapott annyi megrendelést M. Tóth Zsolt, hogy ebből tartsa el a családját. Ám a vállalkozás végül kinőtte magát, és később már 200 négyzetméteres stúdióban várta a felkéréseket.

Faragott jégkelyhet a Habsburg esküvőre, a Szent István Bazilika kicsinyített mását egy közel 200 kg nagyságú jégtömböt "vágta ki", de az állatkertnek is ő jutott az eszébe, amikor állatportré faragásra kérték fel. Napjainkban már itthon van a legkevesebbet, a Covid átírta az igényeket, lehetőséget, ezért a stúdiót felszámolta. Az itthoni lehetőségeket, a szakma szeretetét átadta a tanítványának, Gáborecz Istvánnak, így itthon ma már őt lehet rendezvényekre keresni, Zsolt pedig újabban külföldi fesztiválokon villantja meg a tehetségét. Ősztől tavaszig jégből alkot, amint jön a jó idő, homokból. A kettő között a németországi Rügen szigetéről érkező meghívás a kivétel, az ott lévő narancsházban már januárban homokból készülnek az alkotások, idén egy nagy térkép, vagy telefonnal is beolvasható QR kód.


M. Tóth Zsolt: A nagyközönség előtt 2002-ben a Graz-i Jégszobrász Világbajnokságon mutatkoztam be. Az interneten látták a munkáimat, így hívtak el. Ennek már több mint húsz éve. Máig emlékszem azonban, hogy egy sellő bukkant fel a víz alól, és adott a víz fölé hajoló fiúnak egy tál gyümölcsöt.

Atlantisz, a szeretet forrása volt a címe. Érdekes, hogy ennyi évvel később, idén megint lesz szerencsém ehhez a témához, Atlantisz világa megunhatatlan. 2011-ben nyertem el az egyéni világbajnok címet Londonban, alig van olyan ország, ahová utána ne hívtak volna. Bejártam a világot, az időközben felnőtt fiam, Ákos is segített, sőt, mondhatom, hogy most már önállóan is kap felkéréseket.

Vágásbiztos nadrág, 48-as bakancs és jó kondi

Ahhoz, hogy valaki a mínuszban tudjon órákig dolgozni, nem csupán megfelelő állóképességre van szüksége. A kényelmes, de biztonságos ruházat, a profi szerszámok és egy kényelmes bakancs is elengedhetetlen. Zsoltnak már fiatal korában nehézséget okozott 48-as lábára megfelelő cipőt venni, így nagyon örült, amikor végre olyan bakancsot is tudott hordani, ami nem csak kényelmes, de meleg és acélbetétes is. A nadrágja is vágásbiztos, a hatalmas láncfűrészt kordában kell tartani, de a művész is elfáradhat a show közben. Igen, a jégfaragás egyfajta látványosság, ha eseményre hívják: a nézők előtt akár negyedóra alatt kell készen lennie.

M. Tóth Zsolt: Szeretek zenére dolgozni, az is inspirál. Mindig elképzelem, hogy az adott témához mi illik, mi a jó ritmus, a közönség hogyan érezné magát, miközben hallgatja. Fél szemmel őket is figyelem, hiszen a látványfaragás nekik szól. A fesztiválozás ehhez képest sokkal hosszabb ideig tartó munka. A művészeti vezető határozza meg a témát, és azt, hogy nemzetközi csapatból ki milyen feladatot kap éppen. Zwollében decemberben trollokat kértek tőlem, és a végén még varázsgombákra is jutott időm. Igaz, ezek mérete már 1-3 méterben volt mérhető, még én is létráról dolgoztam.

A jég különleges anyag, könnyen reped, finoman kell vele bánni. Sok szobrász, aki más anyaggal bátran dolgozik, a jégtől megijed. Én már jól ismerem a szerkezetét, a kristályok kapcsolódását, a tulajdonságait, melyik szerszámmal nyúljak hozzá: marógépre vagy vésőre lesz-e szükség. Az hogy a vízből opálos vagy átlátszóan csillogó, netán színes jég lesz, már akkor eldől, amikor a koncepciót kitalálják. Én jobban szeretem, ha természetes, nem színezik mesterségesen. Ha mégis szükség volna vörösre, sárgára, zöldre - világítsák meg.


S hogy bánja-e a jégszobrász, hogy alkotása az enyészeté lesz? Hiszen a jég elolvad, és a homok sem tart örökké...

M. Tóth Zsolt: Az alkotások olykor csak 8-10 órán át maradnak épek, aztán veszítenek a formájukból, ezek a gyorsan elkészülő kisebb munkák, ahol a kiállított helyiségben is meleg van. A nagy jégszoborok olyan helyet kapnak, ahol mesterségen fenntartják a mínuszt, így hónapokig láthatják az érdeklődők. A homokszobrokat konzerváljuk egy speciális anyaggal, hogy ne egye meg a szél, az időjárás, de már őket is többnyire védett helyre viszik, hogy hónapig turisztikai attrakció legyen belőle.

Az új felkérések már megérkeztek

S hogy merre láthatjuk legközelebb Európában járva Zsolt munkáit?

M. Tóth Zsolt: Egy hat méter hosszú kerti asztalt, padokat és székeket kell elkészítenem fából Németországban a RATAGS-Kunsthandwerk cég felkérése. Utána Észak-Németországba utazom, Travemündébe, ahol már egy 12 napos homokszobrászat vár, és a dinoszaurusz lesz a fő téma. Majd Rostockban találhatnak meg az érdeklődők, mert tíz napig a ma is rejtélyes Atlantiszról készülnek alkotások az én közreműködésemmel is.


Valósághű bálna hóból

Zsolt fia, Ákos nemrég tért haza Finnországból. Egy közel 35 méter hosszú, 6-9 méter magas és a farkánál tíz méter széles kék bálnát faragtak ki munkatársaival hóból. Ez az installáció a gyorsan változó környezetről, a haldokló tengerekről, a veszélyben lévő állatokról való megemlékezés. A hószobor vidéken, a festői elhelyezkedésű Észak-Karéliában látható, a világ legészakibb fekvésű botanikus kertjében, amíg el nem olvad.


Fotók: M. Tóth Zsolt
4 hozzászólás

moni1294

5 hónapja, 1 hete

Uhhh de profi! meglepett smiley

válasz erre

Kicsilány06

5 hónapja, 1 hete és 1 napja

Nagyon szépek!

válasz erre

debbie

5 hónapja, 1 hete és 3 napja

De menők meglepett smiley

válasz erre

Minoni

5 hónapja, 1 hete és 3 napja

Gyönyörű munkák!

válasz erre