9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Isaac Asimov, a sci-fi műfaj egyik alulértékelt tehetségének élete

2015. október 21.
2.2501
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Isaac Asimov neve a sci-fi műfajért kimagaslóan rajongók számára talán nem cseng ismeretlenül, ellenben akik csak felületesen ismerik ezt a sajátos stílust, azok nem kizárt, hogy még soha nem hallottak korábban erről a rendkívül alul értékelt, eredetileg orosz származású amerikai íróról. Márpedig egy rendkívül termékeny, sajátos stílussal rendelkező művész volt ő, aki civilben biokémikusként dolgozott, pályafutása során pedig több mint 500 kötetet jegyzett, sőt több mint 90 ezer levelet írt. Mivel a műfaj szerelmesei a múlt századi sci-fi három nagy öregjének egyikeként ismerik el - Robert A. Heinlein és Arthur C. Clarke mellett -, ezért itt volt az ideje, hogy feltárjuk Asimov aktáit.



Isaac Asimov, a sci-fi műfaj egyik alulértékelt tehetségének élete - 2. kép

Isaac Asimov 1920. január 2-án született egy fehéroroszországi kisvárosban, a Szmolenszk területén megtalálható Perovicsiben. Szülei a jobb élet reményében az Egyesült Államokba emigráltak, amikor ő 3 éves volt, így soha nem tanult meg oroszul, csak angolul. Brooklynban nevelkedett fel, már 5 évesen tudott olvasni, és mivel családja egy kis boltot nyitott a tengerentúlon, ahol sci-fi magazinokat is árultak, az írót már gyerekkorában megfertőzte a futurisztikus szemléletmód, így éjjel-nappal olvasott, majd 10 éves kora után rendszeresen írt is kisebb-nagyobb történeteket, amelyek közül pár évvel később néhányat már kisebb folyóiratoknak is el tudott adni pár dollárért.

Az író a Columbia Egyetemen szerzett diplomát, majd 1948-ban biokémiából doktori fokozatot, és néhány évvel később a Bostoni Egyetem orvostudományi karánál dolgozott. Tanári pályafutása azonban hamar véget ért, Asimov ugyanis szenvedélyes író volt, ezáltal 1958-tól csak az írással töltötte minden idejét, és mivel írói bevételei már ekkor magasabbak voltak, mint tanári fizetése, nem is volt kérdéses előtte, hogy otthagyja pályáját. 1942-ben házasodott, két gyermekük is született az ötvenes években, majd később elvált, és a hetvenes években újraházasodott. Asimov egész életében igazi különc volt, példának okáért klausztrofíliás betegséget diagnosztizáltak nála, avagy imádta a túl szűk és zárt helyeket, a repüléstől pedig annyira félt, hogy életében csak kétszer emelkedett felhők közé, akkor is kényszerből, így messzebbre soha nem is utazott. Ez a fóbiája egyébként több regényét is meghatározta, elég csak Wendell Urth krimitörténeteire gondolni.

Isaac Asimov, a sci-fi műfaj egyik alulértékelt tehetségének élete - 3. kép

Gyerekként és felnőttként egyaránt egy ügyetlen és szerencsétlen fiú volt, aki soha nem tanult meg úszni vagy biciklizni, autót vezetni is csak későn. Ezt ellensúlyozta kiemelten magas IQ-ja, aminek következtében 1960-ban bekerült a világ legmagasabb intelligenciájával rendelkező emberek klubjába, ezt azonban hamar visszautasította, miután megismerkedett a társaság többi tagjával, akiket túl nagyképűnek és arrogánsnak tartott. A nyolcvanas évekre Asimovot már a sci-fi irodalom egyik nagyjaként tartották számon, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a Star Trek atyja, Gene Roddenberry is nagy hatásaként tartotta számon, sőt mi több, a Star Trek: Csillagösvény című filmben hivatalos tanácsadónak kérte fel az írót. Asimov 1992. április 6-án hunyt el, mint később kiderült, AIDS-ben, amit egy korábbi műtétjekor kapott el egy vérátömlesztés során, tehát nem voltak igazak azok a pletykák, amelyek szerint az író homoszexuális lett volna.

Isaac Asimov legismertebb műve az Alapítvány-trilógia, de a Galaktikus Birodalom-sorozat is nagyon népszerű. A sci-fin kívül az író gyakran alkotott hagyományos fantasy-ban, sőt a krimit is imádta. Jellemző rá a közérthetőség, a könnyed és olvasmányos stílus, amelyekkel rengeteg olyan rajongót is megnyert magának, akik korábban soha nem szerettek tudományos fantasztikumot olvasni annak száraz hangvétele miatt. Isaac kis túlzással az egész életét írással töltötte, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy 1965-től gyűjtött személyes iratai - amelyeket a Mugar Memorial könyvtárban őriznek - 464 dobozban fértek csak el, és egy 71 méter hosszú polcon kaptak helyet.
2 hozzászólás

leoni

9 éve, 2 hónapja és 22 napja

Hallottam róla, de még nem olvastam tőle semmit.

válasz erre

Enci

9 éve, 2 hónapja és 22 napja

Nagyszerű író. Olvastam tőle néhányat, de inkább a párom. Ő szereti a sci-fit.

válasz erre