20 °C
borús égbolt
2024. május 23., csütörtök
Dezső

Interjú Corata Mónikával, a Pomme Verde ruhamárka alapítójával

2023. október 01.
74.4961
Mariann profilja, adatai
Mariann
Corata Mónika életében mindig szerepet játszott az alkotás, tervezés, aminek köszönhetően 2013-ban megalapította saját ruhamárkáját, a Pomme Verdét. Fontos számára, hogy többfunkciós ruhákat alkosson, melyeket bárki viselhet, megfelelő kiegészítőkkel pedig alkalomhoz illően alakítható. Első divat showját 2018-ban tartotta.


Milyen volt az első fogadtatásod, amikor bejelentetted a családnak, hogy a divat is az életed része lesz?

Ezt nem kellett bejelentem, mivel a divat mindig is az életem része volt. Az első szakmám is egy divatszakma ugyanis évekig fodrászként tevékenykedtem, amit nem egyik napról a másikra hagytam abba. Volt olyan időszak amikor a ruhatervezést és a frizura készítést párhuzamosan végeztem. Aztán eljött a pillanat amikor vérző szívvel, de letettem az fodrász ollót, hogy száz százalékig a tervezésre tudjak koncentrálni.

Milyen szerepet játszik a kreativitás és az önkifejezés az életedben, mind a munkádban, mind a mindennapokban?

Valószínű azért választottam olyan szakmákat amikhez elengedhetetlen a kreativitás, mert kiélhetem az alkotási vágyamat. Nagyon izgalmas mindig valami újat kitalálni és megvalósítani azt, legyen szó anno egy frizuráról vagy napjainkban egy új ruha darab tervezéséről. Nagy hobbim a lakberendezés szeretem a környezetemet is folyamatosan megújítani csinosítgatni, akár saját kezű alkotásokkal díszíteni, legyen szó az otthonomról vagy az üzletemről.

Interjú Corata Mónikával, a Pomme Verde ruhamárka alapítójával - 2. kép

Milyen inspirációkból merítesz a tervezés során, és milyen stílusirányzatokat preferálsz a Pomme Verde kollekcióidban?

Az inspiráció sok helyről érkezhet, akár egy jó mozi film de zene is ihletett már meg. Szeretem a közösségi oldalakt is böngészni nagyon jó ötleteket lehet onnan is meríteni. Mivel a saját egyéniségemet mutatom meg a ruháimon keresztül, ezért a sportos laza de mégis nőies darabok azok amik a Pomme Verde ruhák által vissza köszönnek.

Mi az a divat-trend, amely jelenleg nagy hatással van a tervezéseidre, és miért?

Mindig figyelem a trendeket, de nem feltétlenül követem mindenben, nekem sokkal fontosabb, hogy a hétköznapokban hordható darabok szülessenek. Mindig csak annyit csípek le a legújabb trendekből amit úgy tudok beépíteni, hogy az önazonos maradjon. Idén a színek azok amik magukkal ragadtak. Éveken keresztül szinte csak a föld színeket használtam, de idén igazán nagy változás volt, hogy sok sok élénk szín került a palettámra.

Mik a terveid a jövőre nézve a márkával, és milyen újításokat várhatunk a következő kollekcióidban?

Mindig vannak ötletek és tervek, de mivel babonás vagyok, most ezekről nem szeretnék beszélni. Az új kollekció darabjai már elkészültek, és mint említettem idén előtérbe kerültek az élénk szíenk, mint pl. a narancs, pink, lila, banánzöld. Ezekből a színekből és variációikból készült egy egy mini kollekció. De természetesen az elmaradhatatlan fekete és az alap színek is megtalálhatóak nálunk.

A tervezés mellett mivel töltöd szívesen szabadidődet? Vannak olyan hobbi vagy elfoglaltságok, amik inspirálnak a munkádban?

Elég kevés szabadidővel rendelkezem, de ami van azt legszívesebben a családommal és a barátaimmal szeretem eltölteni Ilyenkor szeretek sütni főzni, jókat enni és beszélgetni, egyszerűen együtt lenni. Ezen kívűl imádok színházba és jó koncertekre járni.

Interjú Corata Mónikával, a Pomme Verde ruhamárka alapítójával - 3. kép

Az egyediség és a személyesség olyan értékek, amik visszaköszönnek a tervezéseidben. Miért tartod ezeket fontosnak a Pomme Verde kollekciókban?

Fontos számomra, hogy a ruháim egyediek legyenek és ez által a viselőik is annak érezzék magukat. Az egyediség abban nyilvánul meg, hogy kis szériában készítjük a ruháinkat vannak olyan darabok amikből csak egy-egy darab készül. Általában az az elsődleges szempont a tervezésnél, hogy olyan praktikus jól kombinálható darabok szülessenek amikből számos outfitet lehet összeállítani. Egy mai modern nőnek nagyon sok elvárásnak kell megfelelnie így az öltözködés terén is. Célom, hogy minél több hölgynek segítsek kortól és test alkattól függetlenül abban, hogy jól érezzék magukat a ruháim által.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik hasonló karriert szeretnének befutni a divatiparban, és mire érdemes figyelniük a siker eléréséhez?

Azt figyeltem meg, hogy az utóbbi időben nagyon sokan kezdtek saját ruha márka építésbe. Azt gondolom, hogy mint minden szakmában tehetség nélkül hamar el lehet vérezni, ha nincs meg a ruháidban az egyediség azaz egy kis "fűszer" amitől különlegesnek gondolják, akkor hamar le lehet húzni a rolót. Nagyon sok összetevő kell a sikerhez, első sorban nagyon sok munka és kitartás. A tervezés mellett pedig elengedhetetlen, hogy megtaláld a megfelelő anyagokat és olyan szakembereket találj hosszú távon, akik olyan kiváló minőségben készítik el az általad megtervezett ruhákat amikkel versenyképes lehetsz a piacon.
1 hozzászólás

Lili

7 hónapja, 1 hete és 5 napja

Nagyon érdekes cikk volt, élvezettel olvastam!

válasz erre