20 °C
borús égbolt
2024. április 13., szombat
Ida

Indulhat a tavaszi kertgondozás!

2023. április 12.
75.4081
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Az április bár nagyon szeszélyes hónap - ezt idén sikerült tapasztalni, hiszen húsvétkor sok helyen havazott -, ám az igazi kertészeket már tettekre sarkallja! Nem csak a tervezés ideje van itt, hanem az első tavaszi munkáknak is. Sőt, az igazán előre látóak az év negyedik hónapjától kezdve arra is gondolnak, hogy az őszi, téli időszakban is legyen mit bevinni a konyhára. Hogyan? Mutatjuk!


A kerti munkákat mindig a szemrevételezéssel érdemes kezdeni: mi történt az alatt a néhány hónap alatt, amíg nem voltunk aktívak? Ha a szél behordta a kertbe a faleveleket, letört néhány ágat, gyűjtsük össze! Ha már nem jósolnak fagyokat, akkor a fagyérzékeny növények tövéről eltávolíthatjuk a védekezésképpen oda hordott levelet, földet. Elindulhat a metszés, kivéve azokat a fákat, cserjéket, amelyeket csak korai virágzásuk után szabad: ilyen az aranyeső, aranyvessző, babérmeggy.

A rózsa és a szőlő korán kezd rügyezni, őket vegyük előre, majd jöhet a nyári orgona, a nyári gyöngyvessző vagy a hortenzia. A kert szinte áhítozik az új után, a tavaszi ültetéseket mindenképp a fagy elmúltával kezdjük meg. A nyáron és ősszel virágzó növényeket, hagymás, gumós virágok ültetése is hamarosan következhet. A fákat is most érdemes ültetni, nyáron lesz idejük megerősödni, azonban mindig gondoljunk a helyigényükre, mekkorák lehetnek 4-5 év múlva! A tavaszi teendők egyik legfontosabbika, hogy a növények tápanyagigényét kielégítsük - használjunk tápoldatokat és trágyát. Az intenzív növekedés, a virágzás miatt nagyon fontos, hiszen minden erejüket erre fordítják. Meghálálják majd a gondoskodást, az biztos!

Indulhat a tavaszi kertgondozás! - 2. kép

Színesedjen az erkélyünk!

A balkonon hagyott, hideget, mínuszokat is elviselő növények elszáradt részeit vágjuk le, frissítsük fel a növényeket, bár őket lassan felválthatják a tavasziak! A kankalin (primula) nagyon kevés törődéssel is jól érzi magát, egyedül a tűző napfényt nem tűri jól. Az ázsiai boglárka az egyik legnépszerűbb virág. Nem hiába: nagy és telt, színes virága van, gondozást azonban nem sokat igényel. A szélvédett, félárnyékos helyet kedveli.

A százszorszép márciustól virágzik, jól tűri a fagyot, nem kényes. A kék gyöngyike nagyon hálás, gyorsan szaporodik, igénytelen és nem magas növény. Az illata is nagyon finom. A muskátlit, a leandert a csalogató melegre sem vigyük ki, egy hét után is fordulhat úgy az időjárás, hogy hirtelen fagy lesz. Bőven ráér május elején kikerülniük, és addig hadd élvezzék a lakás, a lépcsőház vagy a téli kert védelmét.

A magunk termelte a legjobb!

Ha csak kevés helyünk van, és balkonon vagy magaságyásban tudunk majd kertészkedni, érdemes előre kigondolni, mit is szeretnénk. A siker érdekében jobb nem kényes fajtákat választani, olyat, aminek a tenyészideje rövid, így akár elő- vagy utóveteményünk is lehet. Ha kevésbé bokrosodó, nagy helyigényű növényt választunk, jobb lesz a hely kihasználtsága.

Indulhat a tavaszi kertgondozás! - 3. kép

Mi az, amit a leggyakrabban főzünk? Cukkini? Vagy mit használunk hetente? Petrezselyemzöldet, hagymát? A saját fogyasztási szokásainkat is vegyük figyelembe! A burgonya, csicsóka nem szereti a magaságyást, az uborka, tök minden helyet elfoglal. Áprilisban már vethető: a borsó, a retek, a spenót, a rukkola, a petrezselyem, a salátafélék, a hagymafélék, a cékla.

Csak májusban és palántáról: a paradicsom, az uborka, a cukkini, a paprika. a pepperoni. A magokat, palántákat a legjobb a piacon vagy gazda boltban beszerezni, a nagyobb áruházakban kisebb a kínálat és nem mindig a legjobb fajtát fogjuk majd ki, az áraik sem mindig versenyképesek. Érdemes a közösségi médiában ezzel foglalkozó csoportokat felkeresni, a hobbikertészek szívesen cserélnek magokat, adnak tanácsokat.

Apropó! Téli zöldségek

A téli zöldségeket sem télen vetjük el, hanem tavasszal. Áprilistól júniusig kell elültetni azokat, amelyeknek hosszú időre van szükségük. Ide tartozik sok káposztaféle: a kelbimbó, a brokkoli, fejes és kelkáposzta. De a sárgarépa, a zeller vagy a póréhagyma is meg fog örvendeztetni minket az év második felében, ha ilyenkor vetjük el.
3 hozzászólás

Minoni

1 éve, 1 hónapja

Annyira rossz hogy minden nap esik. szomorú smiley Nem lehet semminek nekiállni heteken keresztül. Egy egy nap van hogy jobb de alapvetően nagyon zavar a sok eső.

válasz erre

Kicsilány06

1 éve, 1 hónapja és 2 napja

Fa és bokrok ültetése szerintem inkább ősszel jobb, mert akkor idén nyáron már sokkal erősebb. kacsintó smiley

válasz erre

Gizus

1 éve, 1 hónapja és 2 napja

Mi már nagyjából mindenen túl vagyunk. Bár az a kis fagy nem jött túl jól múlt héten.

válasz erre