8 °C
enyhe eső
2024. február 23., péntek
Alfréd

Indul az óvodakezdés, ami könnyen is mehet, ha ügyesek vagyunk

2023. augusztus 12.
75.5941
Mariann profilja, adatai
Mariann
A kisgyermekes családok számára nagy kihívás lehet az óvodakezdés, főleg akkor, ha a gyereket korábban nem vittük bölcsődébe, ahol már hozzá szokhatott a szülők nélküli léthez és más gyerekekhez. Az új közegbe való beilleszkedés, az új épület mind-mind félelemmel töltheti el a gyermeket, ezért nagyon fontos, hogy a szülő időben elkezdje felkészíteni gyermekét a változásra, melyhez most adunk néhány tippet.


Pollák Éva, a Mindwell Pszichológiai Központ szakmai vezetője szerint beszélgessünk gyermekünkkel és kérdezzük meg tőle, hogy hogyan érez a változás kapcsán. Érdemes többször elmenni az új óvoda területére, az épülethez, hogy ismerős legyen a gyerek számára, így könnyebbé tehetjük a beszokást. Ami szintén jól jöhet, ha előre megtervezzük a napi rutint. Előre meg tudjuk beszélni, hogy miként alakul majd az új napirend, mi történik reggel, hogy zajlik majd a nap, mikor megyünk érte. Akár egy rajzos tervet is készíthetünk együtt, ezt kitehetjük például a hűtőre, vagy a gyerekszobába. Ha van nagyobb tesó, ebben ő is aktívan segíthet.

Indul az óvodakezdés, ami könnyen is mehet, ha ügyesek vagyunk - 2. kép

Dr. Dura Mónika szerint fontos megérteni, hogy a szülői reakcióink és hozzáállásunk nagy hatással lehetnek a gyermekünk érzéseire és reakcióira. Ha pozitív és támogató környezetet teremtünk, könnyebben segíthetjük őt az új helyzettel való megbirkózásban és a pozitív élményekkel teli beilleszkedésben. Ha úgy érezzük, hogy saját félelmeink túlzottan befolyásolják a gyermekünket, érdemes szakember segítségét kérni, hogy megfelelő módon támogassuk a gyermeket az új helyzetben, erre alkalmas lehet az ún. szülőkonzultáció.

A szülők és az óvoda személyzete együttműködése és támogatása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a gyermekek sikeresen megbirkózzanak a nehéz helyzetekkel és pozitív élményekkel gazdagodjanak az óvodáskorban. Ha a szülőknek vagy az óvoda személyzetének bármilyen kétsége vagy aggodalma van a gyermek fejlődésével kapcsolatban, érdemes szakember segítségét kérni, aki segíthet a megfelelő támogatás és intervenciók megtervezésében.
nincs még hozzászólás