7 °C
borús égbolt
2024. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Íme három lombkoronasétány, ami nem fog csalódást okozni

2023. május 17.
76.6171
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Az elmúlt időszakban nagy figyelmet kaptak hazánkban a lombkoronasétányok - különösen egy, amire talán nem vagyunk túl büszkék -, ám érdemes ezekről a látványosságokról beszélni, hiszen nem csak hazánkban, de Európában is több ilyen található. A fák lombkoronáját tekinthetjük meg ezeken a sétányokon, méghozzá nem alulról, hanem akár felülről - ha bejárjuk Európa legszebb sétányait. A babakocsi és a kerekesszék sem lehet probléma, mert a legjobb helyek akadálymentesek!


Húsz méter magasan kerekesszékkel?

Talán kevesen tudják, de az Európában található legmenőbb lombkorona sétányokat német tervezőknek köszönhetjük. Így ha a legjobbakat akarjuk megismerni, kezdetnek olyat válasszunk, ami a tervezőknek hazai, mondjuk a thüringiait, a Hainich Nemzeti Parkban találhatót. Ez Németország legnagyobb összefüggő lombhullató területe, s bár korábban titkos katonai területként tartották számon, mára nagy része nyitott a nagyközönségnek. Az is nagyon fontos, hogy a németek számára az esélyegyenlőség nem csupán egy divatos papírforma, hanem valódi tettekkel alátámasztott hétköznapiság. Ha lombkorona sétány, akkor az élmény legyen mindenkié: használhassa babakocsit toló kismama, idős ember vagy kerekesszékes mozgássérült is.

Az akadálymentesség tervezést igényel, de jó lifttel, széles utakkal tényleg minden megoldható. Ezt egyébként a nemzeti park számos része tudja, minden akadálymentes: az erdei utak, és a mosdók is. Utóbbi egyébként annyira stílusos: benn a hangszóróból madarak csicseregnek, zúg a szél, falevelek jelzik, kinek hová kell mennie. Az itteni bükkerdő tavasztól kezdve lenyűgöző látványt nyújt, a kalandút tíz méter magasságban kezdődik a fák tetején át, és széles ívben fokozatosan emelkedik fel huszonnégy méter magasságig (a torony, ahová külön felmehetünk, negyven méter magasan áll).

Íme három lombkoronasétány, ami nem fog csalódást okozni - 2. kép

Különböző kapuk jelzik, hogy új szakaszba léptünk, számos ponton játékos feladatok várják a kicsiket, denevér, pillangó vagy egyéb állatfigurák emelik még magasabbra a tekintetet. A bátrabbak többféle hálós megoldást is kipróbálhatnak - ilyenkor le kell térni a biztos ösvényről, ez az egy-két szakasz sajnos kerekesszékkel, babakocsival nem járható, de alternatívaként adott a széles fapalló mellette. Ebben a parkban a legnépszerűbb állatok a védett fajú vadmacskák, ha kíváncsiak vagyunk rájuk, már a földön egy 7 km-es túraútvonalon őket mutatják be, és akár egy etetést is végignézhetünk.

Olyan hatalmas, hogy eláll a lélegzeted!

Szlovákiában, Budapesttől 300 km-re, a Magas-Tátra keleti szélén, a Bélai-Tátra lábánál fekvő falu, Zár (Ždiar) az utóbbi néhány évben nyáron is igazán népszerű lett. Itt alakították ki ugyanis az ország egyik legizgalmasabb látnivalóját: a lombkorona ösvényt. Jó hír, hogy a Szepesi Magura Bachleda völgyéből kabinos felvonóval is megközelíthetjük. Az 1150 m tengerszint feletti magasságban lévő lombkorona ösvény hossza, a toronnyal együtt 1234 m, a sétány a fák lombjai felett 603 méter hosszú lett.

A 180 cm széles, végig korláttal és dróthálóval biztosított, kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen járható palló a legmagasabb részen 24 méterrel emelkedik a föld szintje fölé, egészen különleges a fákat ebből a magasságból megcsodálni. Aki szereti a magasságot, szánjon rá időt, hogy az ide épített kilátótornyot is felkeresi. Ez nem lépcsőmászást jelent, a spirálisan kialakított úton kell felsétálni, felülről pedig megcsodálhatjuk a panorámát, jó időben a Magas-Tátra a Lomnici csúccsal is elénk tárul.

Íme három lombkoronasétány, ami nem fog csalódást okozni - 3. kép

A torony tetején is vár még minket egy kinek-kinek vállalható izgalom: a bátrabbak egy adrenalin hálóra merészkedhetnek ki, alattuk csak a mélység fog tátongani. Akik méltóképp akarják a programot zárni, a torony belsejében lévő 67 méter hosszú fedett csúszdát válasszák, bár külön jegyet kell rá váltani, biztosan megéri! A sikoltozás a programmal jár!

A Maros jobb partján a legszebb hazai

A mi kedvenc magyarországi lombkorona sétányunk a makói. Ezt már közel tíz éve fel lehet keresni, és hatalmas fák között lehet a magasban sétálni. A legjobb, hogy az egyes elemek felidézik a városra oly jellemző hagymavilágot, a kényelmesen sétáló részek között akad izgalmasabb, ügyességet igénylő is.

Íme három lombkoronasétány, ami nem fog csalódást okozni - 4. kép

A séta alkalmával megcsodálhatjuk a Maros partját, és a végén is döntést kell hoznunk: kényelmesen, a lépcsőkön át hagyjuk el a helyet vagy izgalmasabb módon! Nyitva tartási időben ugyanis egy kis varázsszőnyegen akár le is csúszhatunk, így két perc alatt a magasból a mélybe érkezhetünk. Ez általában annyira jól szokott sikerülni, hogy még két-három alkalommal meg kell tenni!
3 hozzászólás

zitucska

1 éve, 2 napja

Annyira szépek ezek. Sajnos még nem voltunk ilyenen, de idén nyáron tervben van.

válasz erre

Lili

1 éve, 4 napja

Makói tényleg nagyon jó, már voltunk ott. mosolygó smiley A többi is jól néz ki.

válasz erre

Kicsilány06

1 éve, 4 napja

Ez de jó! röhögő smiley Köszi az ajánlót!

válasz erre