14 °C
kevés felhő
2023. október 03., kedd
Helga

Íme három lombkoronasétány, ami nem fog csalódást okozni

2023. május 17.
76.3471
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Az elmúlt időszakban nagy figyelmet kaptak hazánkban a lombkoronasétányok - különösen egy, amire talán nem vagyunk túl büszkék -, ám érdemes ezekről a látványosságokról beszélni, hiszen nem csak hazánkban, de Európában is több ilyen található. A fák lombkoronáját tekinthetjük meg ezeken a sétányokon, méghozzá nem alulról, hanem akár felülről - ha bejárjuk Európa legszebb sétányait. A babakocsi és a kerekesszék sem lehet probléma, mert a legjobb helyek akadálymentesek!
 


Húsz méter magasan kerekesszékkel?

Talán kevesen tudják, de az Európában található legmenőbb lombkorona sétányokat német tervezőknek köszönhetjük. Így ha a legjobbakat akarjuk megismerni, kezdetnek olyat válasszunk, ami a tervezőknek hazai, mondjuk a thüringiait, a Hainich Nemzeti Parkban találhatót. Ez Németország legnagyobb összefüggő lombhullató területe, s bár korábban titkos katonai területként tartották számon, mára nagy része nyitott a nagyközönségnek. Az is nagyon fontos, hogy a németek számára az esélyegyenlőség nem csupán egy divatos papírforma, hanem valódi tettekkel alátámasztott hétköznapiság. Ha lombkorona sétány, akkor az élmény legyen mindenkié: használhassa babakocsit toló kismama, idős ember vagy kerekesszékes mozgássérült is.

Az akadálymentesség tervezést igényel, de jó lifttel, széles utakkal tényleg minden megoldható. Ezt egyébként a nemzeti park számos része tudja, minden akadálymentes: az erdei utak, és a mosdók is. Utóbbi egyébként annyira stílusos: benn a hangszóróból madarak csicseregnek, zúg a szél, falevelek jelzik, kinek hová kell mennie. Az itteni bükkerdő tavasztól kezdve lenyűgöző látványt nyújt, a kalandút tíz méter magasságban kezdődik a fák tetején át, és széles ívben fokozatosan emelkedik fel huszonnégy méter magasságig (a torony, ahová külön felmehetünk, negyven méter magasan áll).

Íme három lombkoronasétány, ami nem fog csalódást okozni - 2. kép

Különböző kapuk jelzik, hogy új szakaszba léptünk, számos ponton játékos feladatok várják a kicsiket, denevér, pillangó vagy egyéb állatfigurák emelik még magasabbra a tekintetet. A bátrabbak többféle hálós megoldást is kipróbálhatnak - ilyenkor le kell térni a biztos ösvényről, ez az egy-két szakasz sajnos kerekesszékkel, babakocsival nem járható, de alternatívaként adott a széles fapalló mellette. Ebben a parkban a legnépszerűbb állatok a védett fajú vadmacskák, ha kíváncsiak vagyunk rájuk, már a földön egy 7 km-es túraútvonalon őket mutatják be, és akár egy etetést is végignézhetünk.

Olyan hatalmas, hogy eláll a lélegzeted!

Szlovákiában, Budapesttől 300 km-re, a Magas-Tátra keleti szélén, a Bélai-Tátra lábánál fekvő falu, Zár (Ždiar) az utóbbi néhány évben nyáron is igazán népszerű lett. Itt alakították ki ugyanis az ország egyik legizgalmasabb látnivalóját: a lombkorona ösvényt. Jó hír, hogy a Szepesi Magura Bachleda völgyéből kabinos felvonóval is megközelíthetjük. Az 1150 m tengerszint feletti magasságban lévő lombkorona ösvény hossza, a toronnyal együtt 1234 m, a sétány a fák lombjai felett 603 méter hosszú lett.

A 180 cm széles, végig korláttal és dróthálóval biztosított, kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen járható palló a legmagasabb részen 24 méterrel emelkedik a föld szintje fölé, egészen különleges a fákat ebből a magasságból megcsodálni. Aki szereti a magasságot, szánjon rá időt, hogy az ide épített kilátótornyot is felkeresi. Ez nem lépcsőmászást jelent, a spirálisan kialakított úton kell felsétálni, felülről pedig megcsodálhatjuk a panorámát, jó időben a Magas-Tátra a Lomnici csúccsal is elénk tárul.

Íme három lombkoronasétány, ami nem fog csalódást okozni - 3. kép

A torony tetején is vár még minket egy kinek-kinek vállalható izgalom: a bátrabbak egy adrenalin hálóra merészkedhetnek ki, alattuk csak a mélység fog tátongani. Akik méltóképp akarják a programot zárni, a torony belsejében lévő 67 méter hosszú fedett csúszdát válasszák, bár külön jegyet kell rá váltani, biztosan megéri! A sikoltozás a programmal jár!

A Maros jobb partján a legszebb hazai

A mi kedvenc magyarországi lombkorona sétányunk a makói. Ezt már közel tíz éve fel lehet keresni, és hatalmas fák között lehet a magasban sétálni. A legjobb, hogy az egyes elemek felidézik a városra oly jellemző hagymavilágot, a kényelmesen sétáló részek között akad izgalmasabb, ügyességet igénylő is.

Íme három lombkoronasétány, ami nem fog csalódást okozni - 4. kép

A séta alkalmával megcsodálhatjuk a Maros partját, és a végén is döntést kell hoznunk: kényelmesen, a lépcsőkön át hagyjuk el a helyet vagy izgalmasabb módon! Nyitva tartási időben ugyanis egy kis varázsszőnyegen akár le is csúszhatunk, így két perc alatt a magasból a mélybe érkezhetünk. Ez általában annyira jól szokott sikerülni, hogy még két-három alkalommal meg kell tenni!
3 hozzászólás

zitucska

4 hónapja, 3 hete és 3 napja

Annyira szépek ezek. Sajnos még nem voltunk ilyenen, de idén nyáron tervben van.

válasz erre

Lili

4 hónapja, 3 hete és 5 napja

Makói tényleg nagyon jó, már voltunk ott. A többi is jól néz ki.

válasz erre

Kicsilány06

4 hónapja, 3 hete és 5 napja

Ez de jó! Köszi az ajánlót!

válasz erre