23 °C
erős felhőzet
2024. június 16., vasárnap
Jusztin

Ilyen veszélyeket rejt a kánikula

2018. augusztus 01.
2.1141
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Bár az idei nyáron meglepően sokáig húztuk kánikula nélkül, úgy tűnik azonban, hogy az augusztus nem kímél majd minket ezen a téren, hiszen egy jelenleg végeláthatatlan hőségriadó indult pár nappal ezelőtt, ami napokig megkeserítheti az életünket. Merthogy a kánikula elképesztően sok veszélyt rejt magában, alaposan képes megdolgoztatni még az egészséges fiatal szervezetet is, de hogy pontosan milyen veszélyeket rejt magában, azt az alábbiakban gyűjtöttük össze - a legfontosabb problémákra koncentrálva.


1. A nagy meleg megdolgoztatja a szívet!

A kánikula általában a szívbetegekre jelenti a legnagyobb veszélyt, hiszen melegben a szervezetünk fokozott terhelésnek van kitéve. Odabent ilyenkor a nagy meleg miatt kitágulnak az erek, ami arra ösztönzi a szívet, hogy sokkal erőteljesebben és gyorsabban verjen. Emiatt nem ritka, hogy megnövekszik az embólia vagy a szívinfarktus veszélye, de például a gyulladásokra való hajlam is, melyek szintén ide vezethetők vissza.

Ilyen veszélyeket rejt a kánikula - 2. kép

2. Dehidratáltság léphet fel!


Kánikula idején még testmozgást sem kell végeznünk ahhoz, hogy izzadni kezdjünk, hőszabályozó rendszerünk ilyenkor ugyanis magasabb szinten dolgozik. Hogy megtámogassuk, sokkal több folyadékot kell fogyasztanunk, de nagy figyelmet kell szentelnünk a gyerekekre és az idősekre, akiknél a folyadékháztartás még vagy már nem annyira jól szabályozott. Fontos, hogy az izzadással rengeteg ásványi anyagot is veszítünk, amit szintén pótolnunk kell ásványvizekkel vagy célzott táplálék-kiegészítőkkel.

3. A nagy meleg is gyengíti az immunrendszert!

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a nagy melegben nehezebb megfázni, ami óriási tévhit, hiszen a normál nyári időjárásban ez talán igaz, de a túlzott hőhatás miatt a kórokozók könnyebben szaporodnak, ami ezen a téren kulcsfontosságú momentum. A melegben ugyanis több a baktérium, amitől könnyebben megbetegedhetünk, de például emiatt a különféle fertőzésekre való hajlam is növekszik, vagyis hosszabb távon az immunrendszer legyengül.

Ilyen veszélyeket rejt a kánikula - 3. kép

4. Növeli a depresszió kockázatát!


A nagy meleg rendkívül negatív hatást gyakorol az idegrendszeri folyamatokra, így hiába gondolják sokan, hogy a napsütés és a strandidő jó kedvet vált ki az emberekből, a depresszióra hajlamos betegeknél ez a hatás gyakran drasztikusan felerősödhet. Erre érdemes odafigyelni, és a megfelelő gyógyszerekkel vagy óvintézkedésekkel védekezni.

5. Növekszik az alvászavar esélye!

A nagy melegben rendkívül jellemző, hogy az emberek rosszabbul alszanak, hiszen az oxigénhiányos levegő, a kellemetlen fojtogató érzés vagy a folyamatos izzadás meggátolja, hogy mély álomba merüljünk. Ez azért különösen nagy probléma, mert az alvászavar egyenes út a koncentrációs problémák felé, ami baleseteket idézhet elő, gyakori fáradtság, ingerültség és más egyéb veszélyek mellett.
2 hozzászólás

EszterSzabadkai

6 éve, 4 hónapja és 17 napja

Én nonstop álmos vagsyok. Akármennyit alszom egyszerűen hullaként kelek fel.

válasz erre

Lili

6 éve, 4 hónapja és 17 napja

Én a légkonditól mindig megfázok.

válasz erre