24 °C
szórványos felhőzet
2024. június 19., szerda
Gyárfás

Így takaríts meg egy kis időt és pénzt karácsonyra!

2022. december 10.
109.0361
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Alig néhány hetünk maradt az év legnagyobb ünnepe előtt, ilyenkor jól jönnek azok a tippek, amelyekkel időt spórolunk magunknak, ráadásul nem fáradtan esünk be a fa alá, hanem kicsit pihenünk is: olvasunk, filmezünk. Aki igazi háztartást visz, arra több feladat hárul ilyenkor, aki pedig vendégeskedni készül, neki talán könnyebb lesz, csak az ajándékokat kell beszereznie, ám ezt is lehet okosan. Mai cikkünkben adunk néhány tippet, hogy ne legyen horror a karácsonyi készülődés.


Legyen rendben a lakás

Már karácsony előtt néhány héttel szeretjük feldíszíteni a lakást, viszont ezt csak akkor tegyük meg, ha sikerült valódi rendet tenni. Ez a későbbiekben is fontos lesz, amikor már felállítanánk a fát, legyen bőven helye. Az ablakokat pucoljuk meg amint tudjuk, a függönyöket mossuk át - és csak utána díszítsük ezt a részt. Divatosak az üvegre ragasztható matricák, de ezek is csak a tiszta felületen mutatnak igazán jól. Sajnos azt nem fogjuk megúszni, hogy porszívózzunk és port törölgessünk szenteste előtt közvetlenül is, de a nagyját akkor is elvégezhetjük jóval előtte, beosztva. És ne féljünk segítséget kérni párunktól vagy a nagyobb gyerekektől!

Van hely a hűtőben? Akkor vásárolj be időben

Már most érdemes a hűtőszekrényt átvizsgálni. Mindig akad egy hátrébb csúszott joghurt, aminek lassan lejár az ideje, és a két kanálnyi lekvármaradékot is érdemes eltüntetni, hogy legyen elég helyünk. Hogy miért jó karácsony előtt a félig üres hűtő? Mivel az élelmiszerárak hétről hétre emelkednek, a vásárlást már most megkezdhetjük! A tojás eláll 2-4 hétig, a húsokat lefagyaszthatjuk. A kacsa, liba ára karácsony előtt meredeken emelkedik, mindenképp előbb szerezzük be, ne hagyjuk az utolsó pillanatra.

Így takaríts meg egy kis időt és pénzt karácsonyra! - 2. kép

A diót, mákot is megvehetjük már, előbbit érdemes a fagyasztóban tárolni, így hónapokig friss marad, előfordulhat ugyanis, hogy nem használjuk el mindet. Az okos előtervezés abban is segít, hogy ne vásároljuk túl magunkat. Döntsük el a menüt, milyen süteményeket készítünk, írjunk listát, és ne hirtelen ötlettől kezdve vásároljunk. Persze kivétel erősíti a szabályt! Ha meglátjuk, hogy akciós a mascarpone vagy még mindig kedvező áron adják a karfiolt, épp jó áron van a tejföl nagyobb kiszerelésben, arra építsük az ételsort. Nagyon sokat spórolhatunk, ha észrevesszük a lehetőségeket!

A kamra kincseiből előre betárazni

A legkisebb lakásba is megvehetjük előre, és tárolhatjuk a lisztet, cukrot, olajat. Ez most azért is fontos, mert a megvehető ársapkás mennyiségeket korlátozták a boltok. A tésztafélék, a rizs vagy a kókuszzsír sem fog elromlani. A zöldségfélék közül jól eláll a krumpli, hagyma, édesburgonya, fokhagyma hűvös helyen. Ne egyszerre cipeljünk haza sokat, ezeket előre beszerezhetjük. Az alkoholos italokat nézzük át, hogy áll a készlet, szükséges-e venni bármit. Lehet, hogy egy üveg bor elég lesz, hiszen ajándékba is kaphatunk.

Így takaríts meg egy kis időt és pénzt karácsonyra! - 3. kép

Hétköznapiság az ünnepen

A karácsonyi időszak alatt is bőven akad olyan élelmiszer, ami ugyan nem ünnepi, de szükségünk lesz rá. A vaj ára is elhúzott, mivel sokáig eláll - ezt is lehet fagyasztani -, érdemes minél előbb beszerezni. A lekvár, méz ára a piacon vagy vidéki kistermelőnél a legolcsóbb, ha a munkahelyünkön szerveznek kedvezményes vásárt, csapjunk le rá. A fűszerek tekintetében se legyünk óvatlanok, az ünnep alatt szükség lehet különlegesebbekre: szegfűszeg, curry (édes, csípős változatban), rozmaring legyen a kezünk alatt.

Így takaríts meg egy kis időt és pénzt karácsonyra! - 4. kép

Külön lista a friss élelmiszerekről

Akadnak azonban olyan alapanyagok, élelmiszerek, amelyek beszerzését az utolsó pillanatra kell hagyni. Ilyen a hal, hacsak nem tudjuk lefagyasztani, vagy a friss pékáru, ha magunk nem sütünk otthon kenyeret. A normál tej sem áll el hetekig, és a sajtok közül is akad olyan, amelyik gyorsabban romlik. Írjunk róluk külön listát, és a hűtő olyan részébe kerüljenek, ahol biztosan nem feledkezünk meg róluk, még a lejárati idejük előtt.
3 hozzászólás

EszterSzabadkai

1 éve, 7 hónapja és 24 napja

Mi még nyáron vettünk egy külön fagyasztó szekrényt, így tudunk sok mindent megvenni előre.

válasz erre

csillucs

1 éve, 7 hónapja és 24 napja

Vaj, liszt, tojás, sajt, cukor, hús és olaj, ezeket mind beszereztem már és amit lehetett azt a fagyasztóba tettem.

válasz erre

moni1294

1 éve, 7 hónapja és 24 napja

Már kb mindent megvettem. mosolygó smiley Muszáj mert mindig hiány van és minden csak drágul.

válasz erre