10 °C
borús égbolt
2024. február 23., péntek
Alfréd

Így óvd meg kocsidat a tavaszi jégesőtől!

2018. május 20.
5.3871
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Manapság sajnos már a tavasz sem olyan, mint régen volt. Míg egykoron zsörtölődtünk egy kis zápor miatt, manapság teljesen megszokott, hogy míg egyik héten havazik, a másik héten hatalmas zivatart élhetünk át mennydörgéssel, özönvízszerű esővel, villámlással és sajnos jégesővel, ami rengeteg dologban, például az autónkban is kárt tehet. Ha te is félted nehezen megszerzett gépkocsidat, és meg akarod óvni a jégesőtől, fogadd meg az alábbi tanácsokat.


Mindig nézd az előrejelzést!

Bár a meteorológiai előrejelzések a kor előrehaladásával mintha egyre megbízhatatlanabbak lennének, azt azért nagy vonalakban lehet tudni belőle, hogy lesz-e heves zivatar aznap vagy sem. Ha nagy a valószínűsége, készüljünk fel rá, és kövessük nyomon egész nap a radarképeket, valamint a frissülő előrejelzéseket, hogy időben tudjunk cselekedni.

Így óvd meg kocsidat a tavaszi jégesőtől! - 2. kép

Legyen nálad védőeszköz!

Ha mindenképpen menned kell, és nagy jégeső várható, akkor nem árt felkészülni rá, ezáltal pakold meg például az autó csomagtartóját szivacsokkal, rongyokkal vagy egyszerű pokrócokkal. Ha közeleg a jégeső, időben állj meg, borítsd be velük az autót - legalább a szélvédőket, a tetőt, valamint a motorháztetőt -, és mondj el egy imát, hogy ne focilabdányi méretű jegek potyogjanak odafentről.

Húzódj be valahová!

Ha már elkerülhetetlen a jégeső, és nincs nálad semmi segédeszköz sem, nem tehetsz mást, minthogy rögtönözöl, ezáltal például bekérezkedsz valami fedett helyre, esetleg kicsit pofátlan módon használod ki a helyzetet. Szuper lehet ilyen alkalomból például egy-egy fedett benzinkút vagy autómosó, esetleg üresen hagyott fedett parkoló, mélygarázs netán olyan alagút és átjáró, melyek alkalmasak a megállásra.

Így óvd meg kocsidat a tavaszi jégesőtől! - 3. kép

Fa alá soha ne állj!

Bár sokan azt hiszik, hogy a jégeső ellen kiváló választás egy fa alá állni, de ez a lehető legrosszabb ötlet, a nagy jég mellett ugyanis az általa letört faágak is nagy kárt tehetnek az autóban, arról nem is beszélve, hogy a kísérő szél nagyobb ágakat is ránk zúdíthat, sőt mi több, akár a komplett fát kicsavarhatja, aminek tragédia lehet a vége.

Mindig állj meg!

Ha felhőszakadásban nem is állunk meg mindig autónkkal, a jégeső nem játék, ezáltal elengedhetetlen, hogy lehúzódjunk az út szélére és kitegyük az elakadásjelzőt. A nagy jégdarabkák ugyanis bár álló autóban is nagy kárt tehetnek, de a mozgó járműben még nagyobbat, ezáltal ha jót akarunk autónknak, inkább álljunk meg arra a pár percre, amíg jég zúdul alá fentről.
1 hozzászólás

zsebibaba

6 éve, 3 hónapja és 4 napja

Na igen. Erre már nagyon figyelni kell. Elég durva esők szoktak lenni.

válasz erre