Első és legfontosabb, hogy keress egy jó receptet. Korábban mi már összeszedtünk néhány izgalmas kalácsreceptet, melyeket itt megtaláltok. Ha megvan a megfelelő recept és beszereztünk hozzá mindent, akkor készüljünk fel a sütésre. Ha a tojást a hűtőben tartod, akkor mindenképpen sütés előtt vedd ki néhány órával, ugyanis nagyon fontos, hogy az összes hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. Érdemes a lisztet átszitálni, mielőtt használjuk, ugyanis ettől is foszlósabb lesz a kalács.
Érdemes saját kezünkkel dagasztani a tésztát legalább 10-15 percig, hogy az élesztő és a glutén is elkezdjen dolgozni. Ráadásul a kezünkkel több levegőt tudunk a tésztába juttatni, amitől légiesen könnyű lesz. Kelesztés során figyeljünk arra, hogy meleg helyen legyen a tészta és letakarva, körülbelül egy órát pihentessük.
A megkelt tésztával bánjunk nagyon óvatosan, ne nyomjuk ki belőle az összes levegőt formázás közben. Érdemes szilikonos gyümölcskenyér formát használni, így biztosan megtartja gyönyörű formáját. Sütésnél figyeljünk rá, ha nagyon égni kezd a teteje, akkor takarjuk le.