15 °C
borús égbolt
2025. május 25., vasárnap
Orbán

Így készíts házi kovászt!

2018. szeptember 22.
4.4511
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Ha szeretnél tökéletes házi kenyeret készíteni, akkor szinte elengedhetetlen egy jó házi kovász. A kovász elkészítése nem bonyolult, hiszen csak két hozzávaló kell, de sok-sok idő és türelem kell hozzá.


Hozzávalók:
BL 80-as kenyérliszt
víz

Elkészítés:
Egy nagyobb befőttesüvegbe tegyünk 3 evőkanál vizet és ugyan ennyi lisztet, majd keverjük csomómentesre és zárjuk le. Hagyjuk pihenni 1-2 napig. A harmadik napon ismét adjunk hozzá 3-e evőkanál vizet és lisztet, csomómentesre keverjük majd újabb 24 órát pihentetjük. Következőleg ismét adjunk hozzá 1 dl vizet és 100 g lisztet, elkeverjük, majd hagyjuk ismét lezárva állni a kovászt.

Ekkor már elkezdődtek a folyamatok, buborékos és enyhén savanykás illata van a kovásznak. Innentől kezdve úgy használjuk fel, ahogy szeretnénk. A kovász több napig is képes elállni, érdemes hűtőben tárolni.
3 hozzászólás

leoni

7 éve, 3 hónapja

Tuti tipp! Köszönjük! mosolygó smiley

válasz erre

Babóca

7 éve, 3 hónapja

Bizony nagyon jó a kovászból készült kenyér.

válasz erre

EszterSzabadkai

7 éve, 3 hónapja

Ez a kovász olyan fura dolog.

válasz erre