8 °C
erős felhőzet
2024. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Így használjuk fel újra a teafiltert és a kávézaccot

2014. február 09.
2.4721
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A legtöbben úgy vélik, hogy a használt teafilter, valamint a kávézacc egy olyan háztartási melléktermék, aminek csak és kizárólag a kukában van a helye. Egy kis kreativitással azonban olyan felhasználási módszereket találhatunk ezeknek a "hulladékoknak", amelyek többségéről talán nem is tudtunk, pedig nagyon sokszor jól jöttek volna. Íme, néhány felhasználási tipp azoknak, akik hozzánk hasonlóan sajnálják kidobni a kávézaccot, vagy a kifőzött teafiltert!

/>
Így használjuk fel újra a teafiltert és a kávézaccot - 2. kép

Kevesen tudják például, de a kávézacc és a teazacc is szagtalanító hatású, és különösen kiváló bőrfelületekre, így élőbőrre és bőrárukra egyaránt! Amennyiben például hagymát pucoltunk, és nem tudjuk lemosni a kezünkről a csípős illatot? Kenjük be valamelyikkel, és egy kézmosást követően már érezzük is a különbséget, miközben még bőrünk is puhább, illetve simább lesz tőle. Szintén hatásos, ha például bőrkabát, vagy egyéb bőrruhák esetében kell kivenni a beleivódott cigarettaszagot, vagy egyebet.

A teafilter maga nagyszerű bútorfényesítőként is alkalmazható, de fapadlók, illetve faburkolatok, valamint parketták fényezéséhez is tökéletesen használható. Ez annak köszönhető, hogy a tea még kifőtt állapotában is rengeteg csersavat tartalmaz, ami nedvesen nagyszerűen képes kifényesíteni a fafelületeket. Még ennél is jobb, hogy szagtalanító hatása természetesen ebben az esetben is működik, így tökéletesen kiveszi a főként régi bútorok esetében jelentkező áporodott, penészes szagot.

Mind a kifőzött teafilter, mind a kávézacc képes továbbá arra, hogy távol tartsuk vele lakásunktól a kártevőket! Főként a kávézacc alkalmas erre, méghozzá erőteljes, szúrós szaga miatt, ami a kártevőkre, így hangyákra, pókokra és rovarokra, de nyáron akár még a szúnyogokra is hatással van. Természetesen mindez nem csak beltéren, hanem kültéren is használható, így a veteményesünk határmezsgyéjén szétszórva a kávézacc nem csak a rágcsálókat és a kártevő rovarokat, hanem még a macskákat is távol tartja.

Így használjuk fel újra a teafiltert és a kávézaccot - 3. kép

Szintén a kávézacc pozitív hatásai közé tartozik, hogy rendkívül jó zsíroldóhatással rendelkezik, amit a benne található koffeinnek köszönhet. Ha szeretnénk egyszerűen megszabadulni az edényekre rakódott zsíros szennyeződésektől, csak tegyünk egy kis kávézaccot egy dörzs-szivacsra, majd alaposan dörzsöljük be vele az adott felületet. Mivel a teában is van koffein, ezért természetesen még jobb hatást érhetünk el, ha a kiázott teafiltereket előbb langyos vízbe teszünk, majd benne hagyjuk néhány óráig a zsíros edényeket. A szennyeződéseknek esélyük sem lesz!

Mind a kávézacc, mind a kifőtt teafilter tele van ezen felül rendkívül értékes tápanyagokkal, amelyek emberi fogyasztásra ugyan már alkalmatlanok, de ez nem jelenti azt, hogy növényeink számára is azok lennének. Ha például virágföldhöz keverve használjuk, netán termőföldön, konyhakertünkben szórjuk szét - természetesen nem vastagon, csak finoman -, garantált, hogy növényeink a természetes tápnak köszönhetően sokkal szebbek lesznek majd.

Ezek után te kidobod a kávézaccot és a kifőtt teafiltert, vagy újrahasznosítod őket a fenti módokon?
3 hozzászólás

hemberender

11 éve, 1 hónapja

Erről a bőrről eltüntetésről nem is hallottam!meglepett smiley Zseniális!

válasz erre

krisztike

11 éve, 1 hónapja

Ezt a zaccozást marhaságnak tartottam. Nem hittem hogy van értelme...

válasz erre

csillucs

11 éve, 1 hónapja és 1 napja

Anyukámnak most ez a mániája, hogy a kávézaccot a virágokra borítja. Ezek szerint tényleg hasznos.

válasz erre