34 °C
szórványos felhőzet
2024. július 17., szerda
Endre, Elek

Így fesd ki az otthonod, hogy az hatással legyen az életedre

2016. augusztus 24.
5.8901
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A színek erejét már a legősibb civilizációk is vizsgálták, az indiai és a kínai orvoslás pedig egykoron terápiás célra is alkalmazta mindezt. Habár a tudományos alapok mindmáig erősen vitathatók, ellenben bizonyára senkinek sem kell elmagyarázni azt a tényt, hogy mennyire jobban érzi magát az ember, ha például egy fehérre meszelt szobából hirtelen átmegy egy kellemes, mélykék helyiségbe. Az alábbiakban az eddig ismert színek és árnyalatok lakásban való alkalmazását, valamint életünkre és egészségünkre gyakorolt hatását gyűjtöttük össze nektek színek szerint.
1. Zöld

A zöld egy természetes szín, amely a világosbarnával együtt olyan hatást kelt, mintha kint lennénk a szabadban, és éppen emiatt rendkívül nyugtató érzésekkel rendelkezik, miközben segít megtalálni a belső harmóniát, oldani a stresszt, hovatovább biztonságérzetet is garantál. Kísérletek igazolják, hogy ha túl sok zöld szín vesz körül minket, akkor sokkal kiegyensúlyozottabbá és nyugodtabbá válunk, miközben segít legyűrni olyan negatív érzelmeinket is, mint a harag vagy a szomorúság. A feng shui különösen ajánlja háló- és fürdőszobákba.

2. Narancssárga

Az erős, határozott narancssárga az öröm, a boldogság színe. Képes rendkívül fiatalos külsőt garantálni otthonunk számára, miközben hangulatjavító hatását is igazolták már, ezáltal depresszióra hajlamos emberek számára erősen javasolt az alkalmazása. A narancssárgáról ezen felül úgy tartják, hogy segíti a szellemi termékenységet és élénkít is, ezáltal dolgozószobában, nappaliban és konyhában nagyon jól alkalmazható.3. Kék

A kék, azon belül is a mélykék és a világoskék nagyon nyugtató hatást gyakorol az emberre, amit szintén természetessége idéz elő, ezáltal segít az ellazulásban, oldja a stresszt, miközben képes egy halom más probléma megoldásában is. A kék, valamint a lila egyes árnyalatai - főként a levendulaszín -, segít például az alvásproblémák enyhítésében, de vigyázni kell, nehogy túl sötét legyen a festés, az ugyanis már nyomasztó hatást kelthet. A feng shui főként a nappaliba és a hálószobába javasolja, de a fürdőszobában is sikeresen alkalmazható.

4. Türkiz

A türkiz se nem kék, se nem zöld, ellenben mindkettőből van benne egy kicsi, éppen ezért a nyugalom és a harmónia egyaránt ötvöződik benne, így ha sokat pörgünk a munkahelyen, és otthon meditatív környezetre vágyunk, az egyik helyiség esetén feltétlenül használjuk ezt a színt. Nagy előnye még, hogy a kisebb tereket optikailag nagyobbá tehetjük vele, amit - a nyugtató és pihentető hatás mellett - már akkor is elérhetünk, ha egy szobának például csak az egyik oldalát festjük ilyen színre.
2 hozzászólás

Mirjam

8 éve, 7 hónapja

Türkiz nagyon szép tud lenni. mosolygó smiley A föld színeket kedvelem az otthonomban inkább.

válasz erre

Zita.Péter

8 éve, 7 hónapja

A fehéret és a narancsos színeket kedvelem leginkább.

válasz erre