11 °C
borús égbolt
2024. október 13., vasárnap
Kálmán, Ede

Húsvéti sonka elkészítése

2014. április 18.
3.4611
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Már csak pár nap és itt a húsvét, így lassan ideje megfőzni a sonkákat. Ha életed első sonkáját főzöd, akkor olvasd el tippjeinket, hogyan készítsd el az isteni húsvéti lakoma elengedhetetlen ételét.


Hozzávalók:
2-2,5 kg kötözött sonka
víz
néhány zöldség

Elkészítés:
Első lépés az előző napi áztatás. Ha házi jellegű sonkát veszünk, akkor érdemes többször cserélni a vizet a sonka alatt, ugyanis ezek a húsok sokkal sósabbak, mint a szupermarketekben megvásárolható sonkák. Tegyük egy nagy tálba a sonkát, engedjünk rá elegendő vizet és hagyjuk. 3-4 óránként cseréljük alatta a vizet, így a só egy része távozik a húsból.

Másnap megmossuk a sonkát, nagy fazékba rakjuk, annyi vizet engedünk rá, hogy teljesen ellepje és lassú tűzön elkezdjük főzni. A főzési idő a sonka jellegétől és súlyától függ. 2 kg sonkát körülbelül 2 órán át főzünk.

Ha pikánsabb ízeket szeretnénk, akkor érdemes néhány fokhagyma gerezdet, vöröshagymát vagy répát tenni a vízbe és ezzel együtt főzni a húst.

Ha a hús megfőtt, akkor a levében hagyjuk kihűlni, majd ha teljesen kihűlt, akkor fogyaszthatjuk is friss kenyérrel vagy kaláccsal.
5 hozzászólás

Sonci

11 éve, 4 hónapja és 21 napja

Imádom. Nem csak húsvétkor szoktam enni!

válasz erre

pilótakeksz

11 éve, 4 hónapja és 22 napja

Nekem ez lesz életem 2-dik sonkája, a tavalyi nagyon jól sikerült, bár egy kicsit sós volt. Idén többet áztatom.

válasz erre

zitucska

11 éve, 4 hónapja és 22 napja

Már alig várom, hogy egyem a jó kis sonkát, friss kenyérrel és tojással. mosolygó smiley Nyami

válasz erre

bettike

11 éve, 4 hónapja és 22 napja

Sokan kihagyják az áztatást amúgy ami szerintem hatalmas hiba. Ez egy jó recept pont emiatt!

válasz erre

Zita.Péter

11 éve, 4 hónapja és 22 napja

Jajj de nagyon guszta!mosolygó smiley

válasz erre