Ma ismét egy húsvéti receptet hoztunk, mely nem hiányozhat majd az asztalról. A kenyérkalács egy kicsit másképpen készül, mint a megszokott kalács, de ugyan olyan finom és a sonka mellé tökéletes lesz.
Hozzávalók:
250 ml víz
700 g finomliszt
250 ml habtejszín
150 g méz
fél tasak instant élesztő
1 evőkanál só
2 db tojás
50 g puha vaj
1 db tojássárgája kenéshez
Elkészítés:
Első lépésként a vizet és 50 g lisztet tegyünk egy lábosba és keverjük simára. Kezdjük el melegíteni és ha már olyan sűrű, mint a besamel mártás, akkor keverjük hozzá a habtejszínt és a mézet. Addig keverjük, amíg a méz teljesen felolvad és levesszük a tűzről. Ezután átöntjük egy keverőtálba az egész masszát és mehet hozzá a többi liszt, a só, a tojások és az élesztő. Elkezdjük dagasztani, ha már szépen összeállt a tészta, akkor adagonként a vajat is hozzákeverjük.
5-6 perc dagasztás után hagyjuk pihenni és megkelni a tésztát. Ha a duplájára kelt, akkor lisztes felületen átgyúrjuk és nyolc egyenlő részre osztjuk a tésztát. Gombócokat formázunk és egy kivajazott kenyérformába tesszük őket egymás mellé. Letakarjuk és ismét hagyjuk kelni. Végül a tojássárgával megkenjük és előmelegített sütőben 180 fokon 35 perc alatt készre sütjük.