34 °C
kevés felhő
2024. július 14., vasárnap
Örs, Stella

Hormonegyensúly! Így teheted rendbe a hormonháztartásodat!

2018. május 06.
9.7241
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Szervezetünk hormonális egyensúlya legalább olyan fontos, mint immunrendszerünk védelme, azonban mégis kevesen hangoztatják mindezt, holott főleg a nőknél kiemelkedően nagy odafigyelést igényel. Pláne azért, mert gyakran természetes folyamatokkal is rendkívül könnyedén fel lehet borítani az egyensúlyt, de ha nem figyelünk oda magunkra, akkor még nagyobb betegségek elébe nézhetünk, ezért összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, hogy segítsünk neked ebben a nehéz folyamatban.


1. Jól válogasd meg, hogy milyen húst és zöldséget eszel!

A hormonháztartásunkat a legkönnyebben az élelmiszerekkel tudjuk felborítani. Gyakran még az egészségesnek vélt dolgok is nagy galibát okoznak, aminek az oka nem más, minthogy ma már nemcsak a zöldségeket, hanem a húsnak szánt haszonállatokat is rendszeresen kezelik hormontartalmú gyógyszerekkel és vegyszerekkel. Sokan bele sem gondolnak abba, hogy ezek megmaradnak a húsban és a rostokban, elfogyasztásukkal pedig a saját szervezetünkben is problémát okozunk hosszabb távon.


2. Kerüld a cukrot!

A cukor kerülését sokan azért javasolják, hogy megakadályozhatjuk a fölösleges kilókat, de végső soron az általa kiváltott inzulinrezisztencia is hormonális probléma, hiszen az inzulin egy hormon, ha pedig galiba van vele, akkor köztudott, hogy különböző típusú cukorbetegségek kialakulásához vezet. Éppen emiatt kerülni kell a túl sok cukrot, mert a hormonháztartásunk bánhatja.

3. Aludj sokat!

A hormonháztartást nagy mértékben felborítja a kialvatlanság, a túl kevés alvás is, hiszen a napközben felhalmozott stresszhormonok mértéke éjszaka tud csak csökkenni, ezáltal ha sokáig ébren vagyunk, ha nem alszunk legalább 6-7 órát, és azt intenzíven, mély álomban, akkor azt a stresszhormonok szintje sínyli meg. Ez pedig köztudottan súlyos betegségekhez vezethet!


4. Mozogj többet!

Sokak számára megdöbbentő lehet, de a testmozgásra nem csak azért van szükségünk, hogy lefogyjunk, illetve jobban érezzük magunkat! Olyannyira nem, hogy például a hormonháztartásunk is megbánhatja, ha nem mozgunk eleget, lévén testedzés hatására endorfin szabadul fel a szervezetünkben, ami számtalan folyamatra hatást gyakorol. Példának okáért befolyásolja az immunrendszer működését, valamint a nemi hormonokat is, tehát nőként különösen lényeges a mozgás.

5. Ne fogyózz, inkább válts életmódot!

Nagyon gyakran jellemző a túl sokat fogyókúrázókra, hogy hormonproblémákkal kezelik őket, aminek az oka nem más, minthogy drasztikusan megvonnak a szervezettől olyan tápanyagokat, amelyek egy halom hormontípus termelődését befolyásolják. A legtöbbször az ösztrogénszint szokott felborulni, mert ehhez szükséges, hogy szervezetünkbe bizonyos mennyiségű zsír kerüljön. A fogyókúrákat tehát kerüld el, inkább jöjjön az életmódváltás, ami más szempontból is egészségesebb.
2 hozzászólás

EszterSzabadkai

6 éve, 8 hónapja és 20 napja

Szerintem sokszor kizökken a hormonom. szomorú smiley Nagyon fáradt szoktam olyankor lenni.

válasz erre

kalifa

6 éve, 8 hónapja és 20 napja

Ezek jó tippek. Mondjuk én arra figyelek hogy hormon kezelt húst ne vegyek.

válasz erre