Hozzávalók:
850 g narancs
4 dl 100%-os narancslé
2 csomag vaníliás cukor
fél teáskanál szegfűszeg
fél teáskanál fahéj
350 g cukor
1 csomag dzsemfixáló
Elkészítés:
Először a narancsokat pucoljuk meg úgy, hogy még a fehér részt is vágjuk le. Ezután szedjük szét gerezdjeire a narancsokat, majd mérjük le, hogy pontosan 85 dkg legyen. Ha nem a boltban vásárolt narancslét akarunk használni, akkor facsarjunk ki 4 dl mennyiséget.
Vegyünk elő egy nagy lábost és tegyük bele a narancsgerezdeket valamint a narancslevet. A cukrot keverjük össze a fixálóval, a vaníliás cukorral és a fűszerekkel, majd az egészet tegyük bele a lábosba. Állandó keverés mellett, nagy lángon felforraljuk az egészet. Ha felforrt, akkor további 3 percig hagyjuk forrni, ezt követően levesszük a tűzről.
Ha keletkezett hab a tetején, akkor azt egy szűrő segítségével távolítsuk el. Kanalazzuk a forró lekvárt tiszta üvegekbe, majd zárjuk őket le és 5 percre állítsuk fejre őket. Miközben hűlnek a lekvárjaink érdemes néha megforgatni őket, így mindenhova fog narancsdarab jutni.