11 °C
borús égbolt
2025. május 10., szombat
Ármin, Pálma

Házi kürtőskalács

2015. szeptember 18.
2.0541
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné a kürtőskalácsot. Ennek a finomságnak az elkészítéséhez egy speciális henger kell, amire feltehetjük a tésztát. Ilyet már sok helyen lehet kapni. Célszerű parázs felett sütni, akkor lesz igazán jó az íze.


Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg cukor
6 dkg olvasztott vaj
2 tojás
1 kávéskanál só
vaníliás cukor

A lisztet egy tálba szórjuk, majd a közepében csinálunk egy kisebb mélyedést. Ide belemorzsoljuk az élesztőt és a langyos tejet is ráöntjük. Letakarjuk, hagyjuk felfutni az élesztőt pár perc alatt. A vajat, a cukrot és a tojást habosra keverjük, majd hozzáadjuk a liszthez.

Kézzel simára dagasztjuk a tésztát, cipót formálunk belőle és hagyjuk 30 percig pihenni, hogy megkeljen. A tésztát ezután kinyújtjuk és 2 cm vastagságú csíkokat sodrunk belőle. A kalácssütő fát bevajazzuk és feltekerjük rá a tésztát.

A fán kissé gyúrjuk át a tésztát, hogy ne legyenek rések benne, majd megforgatjuk sima kristálycukorban. Faszén felett megsütjük és a végén ízesítjük vaníliás cukorral vagy kókuszreszelékkel ízlés szerint.
5 hozzászólás

timcsi66

10 éve, 4 hónapja és 26 napja

Vajon kinn a szalonna sütés után is meg lehetne sütni ezt a finomságot? Esküszöm kipróbálom, de majd csak tavasszal röhögő smiley

válasz erre

kpal

10 éve, 5 hónapja és 21 napja

Már az illata szuper mosolygó smiley

válasz erre

Babóca

10 éve, 5 hónapja és 21 napja

Akinek van felszerelése hozzá, az egy szerencsés ember.

válasz erre

Lili

10 éve, 5 hónapja és 21 napja

De imádom, bár nincs eszközöm hozzá.

válasz erre

Móni

10 éve, 5 hónapja és 21 napja

Na ez az a süti amit mindig veszek.

válasz erre