23 °C
borús égbolt
2025. június 03., kedd
Klotild

Házi kenyér

2014. január 28.
2.4621
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Sokunk gondolhatja úgy, hogy kenyeret sütni, otthon nehéz dolog és időigényes. Azonban ez nem teljesen igaz, mert egyszerű elkészíteni, valamint a dagasztás nagyon jó a stresszoldásra is.


Hozzávalók:
1 teáskanál kristálycukor
225 ml meleg víz
1,5 teáskanál szárított élesztő
375 g kenyérliszt vagy rétesliszt
1 teáskanál só

Elkészítés:
Először a cukrot oldjuk fel 150 ml meleg vízben, majd keverjük bele az élesztőt és hagyjuk állni körülbelül fél órát, amíg felhabosodik. Ha felhabosodott, akkor vegyünk elő egy nagy keverőtálat és öntsük bele a lisztet, a sót. A lisztbe nyomjunk egy mélyedést és tegyük bele a felhabosodott, élesztős folyadékot, valamint a maradék meleg vizet.

Mivel a liszt minősége eltérő lehet, ezért van, hogy több vízre vagy több lisztre van szükségünk ahhoz, hogy a puha tészta állagot elérjük. Körülbelül 5-10 percig gyúrjuk a tésztát, míg szépen összeáll, majd kezdjük a dagasztást. Ehhez a következő mozdulatsort kell elvégezni. Egy lisztezett deszkán egyik csuklónkkal nyomjuk lefelé a tésztát, majd toljuk el magunktól, miközben a másik kezünkkel húzzuk vissza.

Ha már párszor elvégeztük a mozdulatot és érezzük, hogy kezd megváltozni a tészta, akkor hajtsuk ketté, majd fordítsuk el 90 fokkal és hajtsuk ismét ketté. Ezt a mozdulatsort szintén pár percig csináljuk.

Formáljunk cipót a tésztából, ezt követően egy olajozott tálba rakjuk, lefedjük és meleg helyen állni hagyjuk 1-2 órát. Ha megdagadt, akkor vegyük ki egy lisztezett deszkára, dagasszuk 2-3 percig, majd ismét egy fél órára hagyjuk pihenni. Ha teljesen megkelt a tésztánk, akkor 220 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Egy rácsra téve hagyjuk kihűlni.
8 hozzászólás

Hampster

11 éve, 6 hónapja és 18 napja

Ez szuper! Elmentettem!mosolygó smiley

válasz erre

hemberender

12 éve, 3 hónapja és 27 napja

Hehe, végre egy nekem való recept!mosolygó smiley

válasz erre

Sonci

12 éve, 3 hónapja és 27 napja

Ennek nem mernék nekiállni....

válasz erre

krisztike

12 éve, 3 hónapja és 27 napja

Nagyon jó ötlet ez a recept!

válasz erre

csillucs

12 éve, 3 hónapja és 27 napja

juj kemencében de jó lenne ilyet sütni mosolygó smiley de azért így is megpróbálkozom vele, legalább jól kigyúrom magamból

válasz erre

Móni

12 éve, 3 hónapja és 27 napja

Azt hittem, ehhez mindenképp kell gép!meglepett smiley

Persze a kemencés verziót kivéve...mosolygó smiley

válasz erre

monyó

12 éve, 3 hónapja és 27 napja

Mekkora ötlet ez a recept!meglepett smileymeglepett smileymeglepett smiley

Szuper, ki is próbálom!

válasz erre

Linda

12 éve, 3 hónapja és 27 napja

Én még soha se készítettem kenyeret de elgondolkodtam most mosolygó smiley olyan jól leírtad, hogyan kell elkészíteni!

válasz erre