Hozzávalók:
1 teáskanál kristálycukor
225 ml meleg víz
1,5 teáskanál szárított élesztő
375 g kenyérliszt vagy rétesliszt
1 teáskanál só
Elkészítés:
Először a cukrot oldjuk fel 150 ml meleg vízben, majd keverjük bele az élesztőt és hagyjuk állni körülbelül fél órát, amíg felhabosodik. Ha felhabosodott, akkor vegyünk elő egy nagy keverőtálat és öntsük bele a lisztet, a sót. A lisztbe nyomjunk egy mélyedést és tegyük bele a felhabosodott, élesztős folyadékot, valamint a maradék meleg vizet.
Mivel a liszt minősége eltérő lehet, ezért van, hogy több vízre vagy több lisztre van szükségünk ahhoz, hogy a puha tészta állagot elérjük. Körülbelül 5-10 percig gyúrjuk a tésztát, míg szépen összeáll, majd kezdjük a dagasztást. Ehhez a következő mozdulatsort kell elvégezni. Egy lisztezett deszkán egyik csuklónkkal nyomjuk lefelé a tésztát, majd toljuk el magunktól, miközben a másik kezünkkel húzzuk vissza.
Ha már párszor elvégeztük a mozdulatot és érezzük, hogy kezd megváltozni a tészta, akkor hajtsuk ketté, majd fordítsuk el 90 fokkal és hajtsuk ismét ketté. Ezt a mozdulatsort szintén pár percig csináljuk.
Formáljunk cipót a tésztából, ezt követően egy olajozott tálba rakjuk, lefedjük és meleg helyen állni hagyjuk 1-2 órát. Ha megdagadt, akkor vegyük ki egy lisztezett deszkára, dagasszuk 2-3 percig, majd ismét egy fél órára hagyjuk pihenni. Ha teljesen megkelt a tésztánk, akkor 220 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Egy rácsra téve hagyjuk kihűlni.