30 °C
kevés felhő
2025. június 07., szombat
Róbert

Házi foszlós briós

2019. május 03.
7.8281
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Mai receptünkben megmutatjuk hogyan készíthetsz isteni finom, foszlós brióst. Nem kell hozzá sok minden, viszont némi idő és türelem kell. Lekvárral a legfinomabb, de önmagában is bármikor fogyaszthatjuk.
 


Hozzávalók:
500 g finomliszt
70 g olvasztott vaj
100 g porcukor
25 g friss élesztő
2,5 dl langyos tej
2 db tojássárga
1 tojás a kenéshez
csipet só

Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot szitáljuk bele a keverőtálba. Hozzáadjuk a két tojássárgáját. Az élesztőt futtassuk fel kevés langyos tejjel és 1-2 evőkanál porcukros liszttel. Egy csipet sót szórunk a lisztbe, majd mehet bele a felfutott élesztő is. Elkezdjük összekeverni és közben hozzáadjuk az olvasztott vajat, és apránként a megmaradt tejet. Egészen addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a táltól.

Ezután 20 percig hagyjuk pihenni, hogy a dubplájára keljen. A megkelt tésztát elosztjuk nyolc egyenlő részre. ezekből körülbelül 40 cm rudakat sodorunk, majd a kezünkbe véve briós alakban feltekerjük mindegyiket. Sütőpapírral bélelet tepsire tesszük őket és megkenjük egy felvert tojással. Hagyjuk 20-30 percig kelni. Ezután még egyszer megkenjük tojással és ízlés szerint megszórhatjuk díszcukorral.

Végül előmelegített sütőben 190 fokon 20-25 percig sütjük.
1 hozzászólás

hemberender

6 éve, 7 hónapja és 15 napja

Régen szerettem nagyon a brióst.

válasz erre