Mai receptünkben eláruljuk, hogyan készíthetsz isteni finom, kívül ropogós, belül puha házi bagettet. Nem kell hozzá túl sok minden, csupán némi türelem, hiszen a kenyérhez mindig elég idő kell.
Hozzávalók:
500 g liszt
3 dl víz
25 g élesztő (friss)
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
Elkészítés:
A kéz meleg vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot és hagyjuk állni 10-15 percet, amíg felfut az élesztő. Közben a lisztet szitáljuk át és keverjük bele a sót. Ezután adagonként beleöntjük a felfutott élesztőt és elkezdjük összekeverni. Ha már majdnem összeállt, akkor kiborítjuk egy deszkára és 8 perc alatt készre gyúrjuk a tésztát.
Letakarva 1 órát kelesztjük. Ezután két felé osztjuk a tésztát, kinyomkodjuk belőle a levegőt és elkezdjük felhajtogatni úgy, hogy közben a tésztát összecsipkedjük. Hosszú hurka alakot készítünk. Rátesszük egy tepsire, majd hagyjuk ismét kelni 30 percig. Ezután bevagdossuk a tetejét, meglocsoljuk pici vízzel és előmelegített sütőben, 200 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.