Ha idén hatalmas volt a paradicsom termésed, vagy sikerült olcsón hozzájutni a boltban, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a szuper házi ketchup receptet. A különféle fűszerektől lesz igazán finom, ráadásul hónapokig eláll hűvös helyen.
Hozzávalók:
10 kg paradicsom
2 db vöröshagyma
1 egész fej fokhagyma
500 g cukor
100 g só
1 kávéskanál fahéj
20 szem egész szegfűbors
15 szem egész szegfűszeg
1 teáskanál szerecsendió
1 evőkanál ecet
1 teáskanál nátriumbenzoát
kevés olaj
Elkészítés:
Először a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát pedig lereszeljük, a paradicsomot alaposan megmossuk és összevágjuk. Egy nagy lábosban kevés olajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd rádobjuk a paradicsomot és összefőzzük. Ha már puha, akkor átpasszírozzuk, majd visszatesszük a lábosba és tovább főzzük, hogy besűrűsödjön. Közben hozzáadjuk a fűszereket és a cukrot.
Forrásig főzzük az egészet, ezután mehet bele az ecet és a nátriumbenzoát. Végül üvegekbe töltjük és dunsztba tesszük, míg teljesen kihűl.