11 °C
szórványos felhőzet
2024. március 03., vasárnap
Kornélia

Hasznos tanácsok, hogy nagyobbnak tűnjön a lakásod

2019. szeptember 29.
13.8781
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Sajnos nem mindenkinek adatik meg, hogy nagy lakásba költözzön, ezáltal sokan örülnek már annak is, ha 50-60 négyzetméteren éldegélhetnek, ami valljuk be: nem valami sok. Nyilván rengetegen nem is vágynak 120-150 négyzetméteres palotákra, de ha csak apró lakás jutott, akkor érdemes kihasználni a benne rejlő lehetőségeket, ezáltal az alábbiakban összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot ahhoz, hogy egy aprócska lakás is sokkal nagyobbnak tűnjön. Lássuk:


1. A csíkos falak megnyújtják a szobát

Bár a helyünk nem lesz nagyobb, a térérzékelést azonban jelentősen torzítja - természetesen pozitív irányban -, ha az egyszínű falak helyett csíkos megoldást választunk. Elsőre talán nem hangzik túl jól, de megfelelő színválasztással kifejezetten szuper megoldások születhetnek, és ne felejtsük el: a hosszanti csíkozás szélesíti a teret, a merőleges csíkok pedig a plafon szintjét növelik meg optikailag. Mindkét megoldás hatásos, és néha egy-két tapéta is elegendő a hatáshoz!

Hasznos tanácsok, hogy nagyobbnak tűnjön a lakásod - 2. kép

2. Legyenek világos polcok

A kis lakásokban a megfelelő helykihasználáshoz elengedhetetlenek a polcrendszerek, azonban nagyot hibázhatunk, ha sötét tónusú megoldásokat választunk. Gyakorlatilag minél világosabb polcokat teszünk fel a falra, annál nagyobbnak tűnik majd a térérzetünk. Ügyeljünk arra is, hogy bár egy praktikus tárolási módszerről beszélünk, de a polcokat soha ne pakoljuk rogyásig - például könyvekkel -, mert az ellentétes hatást válthat ki.

3. Használjuk ki a legkisebb zegzugokat is

Mert egyrészt nem tehetünk mást, másrészt ezzel értékes helyet nyerhetünk ott, ahol esetleg túlzsúfoltság uralkodik. Példának okáért bátran építsük be polcrendszerrel az esetleges lépcsők alatti részeket, használjuk ki kreatívan a sarkokat - például gipszkartonból beépíthető elemekkel -, de az ajtók mögötti részeket is sokan hajlamosak üresen hagyni, pedig ide akár plafonig érő polcrendszereket is tehetünk, melyek rengeteg dolognak adhatnak helyet.

Hasznos tanácsok, hogy nagyobbnak tűnjön a lakásod - 3. kép

4. Szereljük fel a falra a tévét

Mióta a klasszikus doboztévék kimentek a divatból, a lapos tévékről elmondható, hogy kevés helyet foglalnak, de rengetegen mégis hajlamosak külön bútorra tenni a készüléket. Óriási hiba, hiszen a legtöbb ilyen készüléket úgy tervezték, hogy biztonságosan felszerelhetők legyenek a falra, amivel rengeteg helyet megspórolhatunk, gyakorlatilag egy komplett bútordarabot kidobhatunk a lakásból, vagy más funkciót szánhatunk neki.

5. Nem mindegy, milyen színűek a falak

Olyannyira nem, hogy bizonyos árnyalatok jelentősen módosíthatják a helyérzetet, ezáltal főként a világos színek azok, melyek képesek úgymond kitágítani a belső teret - legalábbis ami az optikát illeti. Persze bizonyos élénk színek, így a narancssárga vagy a fémes árnyalatok egyaránt nagyon szerencsések lehetnek ilyen esetben.
3 hozzászólás

moni1294

4 éve, 9 hónapja és 16 napja

Nagyon eléldegélnék egy minilakásban mint ami az egyik képen is van!

válasz erre

Sonci

4 éve, 9 hónapja és 18 napja

Szerintem a legjobb tanács, hogy ne rakjuk teli a lakást mindenféle cuccal. Sok helyet foglalnak és még porolnak is.

válasz erre

Enci

4 éve, 9 hónapja és 20 napja

Nekünk is a falon van a tv ráadásul egy kis fény is van mögötte amitől még jobb.

válasz erre