A tej kapcsán sokan azt tartják, hogy nagyon fontos, mert erősíti a csontunkat, hiszen csak ezzel tudunk sok kalciumot bevinni a szervezetünkbe. Ez ebben a formában ugyan igaz, de az állati eredetű tej az emberi szervezet számára teljesen szükségtelen, sőt bizonyos esetben kifejezetten káros is, méghozzá a tejcukor és a tejfehérje miatt, amelyeket szervezetünk a fogazat megjelenésével képtelen teljes egészében feldolgozni, ami kellemetlen tüneteket is okozhat. Ha helyettesíteni szeretnénk, válasszunk növényi eredetű tejet, például kókusz-, mandula- vagy rizstejet, amelyek ugyanannyi kalciumot tartalmaznak, ellenben nem terhelik szervezetünket felesleges enzimekkel.
2. Répacukor
Az emberiség alighanem a répacukor kapcsán ismerte fel először, hogy használata komoly problémák és betegségek forrása lehet, elhízást és diabéteszt idézhetnek elő, de a magas vérnyomás, a köszvény, a szív- és érrendszeri problémák egyaránt a mértéktelen, de legalábbis a mindennapi cukorfogyasztáshoz vezethetők vissza. A legnagyobb baj, hogy az ember annyira hozzászokott az édes íz élvezetéhez, hogy már születésünktől fogva elképesztő mennyiségű répacukrot és édesítőszereket fogyasztunk, ami beláthatatlan következményekkel járhat hosszabb távon. A legártatlanabb joghurtok és üdítők is például elképesztő mértékű cukortartalommal bírnak, tehát korántsem elég az, ha például a teához vagy a kávéhoz mézet használunk, a legjobb a teljes életmód megváltoztatása, középpontjában nagyon sok zöldséggel és gyümölccsel, amelyeket lehetőleg nyersen és feldolgozatlanul fogyasszunk.
3. Tengeri só
A tengeri sót egykoron tartósításra kezdte el használni az emberiség, és ebből kifolyólag csakhamar a rendszeres fogyasztás is elterjedt, mert mindenki hozzászokott a sós és intenzív ízekhez, miközben az élelmiszerek valódi íze ezzel kvázi kiveszett. Tény és való, hogy a szervezetünknek szüksége van bizonyos mennyiségű sóra, ellenben még akkor is sokkal többet eszünk belőle, ha alapesetben semmit nem sózunk meg, hanem csak normálisan étkezünk. Egy zacskó chipssel például az ajánlott napi sóbevitel háromszorosát lépjük túl, így nem véletlen, hogy a magyarok többsége átlagosan majdnem kétszer annyi tengeri sót fogyaszt el, mint amennyi megengedett volna. Alternatívaként a jódozott- és a csökkentett nátriumtartalmú só kitűnő alternatíva lehet, ellenben a legjobb az lenne, ha teljesen kivonnánk az étkezésünkből a sót.