27 °C
erős felhőzet
2024. július 22., hétfő
Magdolna

Halálközeli élmény a kvantumfizika szemszögéből

2013. november 21.
2.6501
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy új elmélet ütötte fel a fejét a halálközeli élménnyel kapcsolatban, amit ezúttal a kvantumfizika irányából közelítettek meg a tudósok. Eszerint a halálközeli élmény akkor következik be, amikor a lélek elhagyja a testet, ezáltal pedig az idegrendszert is, ami így belép a világmindenségbe.


Az elképzelés úgy kezeli a tudatunkat, mintha az csak egy operációs rendszer, egy egyszerű program lenne egy számítógépen, ami a halál után is létezik - legalábbis egy ideig -, így be tud számolni a halálközeli élményekről. A kutatók úgy gondolják, hogy a lélek az agysejteken belül létezik, úgynevezett, és különféle kvantumgravitációs tényezők hatnak rá, méghozzá redukcióként kezelve a halálközeli élményt. A feltételezés szerint a lélek lényegesen több az idegsejtek interakciójánál, tulajdonképpen az univerzum anyagából tevődik össze és az idők kezdete óta létezik már, a testet csak bérlőként használja.

A felvázolt koncepció kísértetiesen hasonlít a keleti vallások hitéhez, méghozzá vegyítve a nyugati világ tudományos, filozófiai vonulatával, így a halálközeli élmény során ugyan a lélek elveszti kvantumállapotát, de az általa tárolt információ, avagy a tudásunk nem semmisül meg, csak elhagyja a testünket és visszatér a kozmoszba, ahonnan eredetileg is származott.

A kutatók kiválóan reprezentálták elképzeléseiket, állításuk szerint ugyanis amikor leáll a vérkeringés, és a lélekként szolgáló mikrocsövek elveszítik kvantumállapotukat, akkor az egyszerűen nem tűnhet el, csupán szétszóródik az univerzumban. Ha a pácienst felébresztik, ez a tudás, ez a tudat és lélek visszakerül a mikrocsövekbe és a beteg halálközeli élményt él át.
6 hozzászólás

Böbe

11 éve, 6 hónapja és 25 napja

Ó

válasz erre

Sandy

11 éve, 7 hónapja és 3 napja

Ez de érdekes...meglepett smiley Meg kicsit ijesztő is...mosolygó smiley

válasz erre

Mariann

11 éve, 7 hónapja és 3 napja

Bizony nagyon érdekes és ezt pont a kvantumfizikával bizonyítják...sose gondoltam volna

válasz erre

marco

11 éve, 7 hónapja és 3 napja

Hű de érdekes megközelítés!meglepett smiley

válasz erre

mokus84

11 éve, 7 hónapja és 3 napja

Érdekes téma nagyon!

válasz erre

Natasha

11 éve, 7 hónapja és 3 napja

Ez érdekes elmélet! Nagyon különös és rejtélyes dolog a halál

válasz erre